Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Οργανώστε τα Οικονομικά σας ΙΙΙ (α λα Ντέιβ Ράμσε'ι')



improveyourpersonalfinances.blogspot.com
Σε προηγούμενες αναρτήσεις Οργανώστε τα οικονομικά σας Ι και Οργανώστε τα οικονομικά σας ΙΙ ανέλυσα τον τρόπο οργάνωσης των οικονομικών του σπιτιού μου.  Με δυο λόγια:

  1. καταγράφω κάθε μήνα τις δαπάνες μου για να ξέρω που βρίσκομαι
  2. καταγράφω τις προβλέψεις των δαπανών μου για να ξέρω τι με περιμένει
  3. βάζω πλαφόν (ένα συγκεκριμένο ποσό) για τα μηνιαία μου έξοδα, το οποίο φροντίζω να μην ξεπερνάω, ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα...
  4. ό,τι περισσεύει (έστω και λίγο) αποταμιεύεται
Εγώ όμως δεν έχω χρέη... 

Αν έχετε χρέη, ίσως σας φανεί χρήσιμο το σύστημα του Ντέιβ Ράμσεϊ, ενός Αμερικανού "πρακτικού γκουρού" σε θέματα οικονομίας.  Τι λέει ο Ράμσεϊ:

α. Την μέρα που πληρώνεσαι, κάθεσαι με χαρτί και μολύβι και σπας το μισθό σου σε κομμάτια μέχρι το τελευταίο ευρώ (τόσα για φαγητό, τόσα για φως, νερό, τηλέφωνο, τόσα για αποταμίευση κλπ) και φροντίζεις κατά τη διάρκεια του μήνα που ακολουθεί να μην ξεπεράσεις τις προβλέψεις σου.  Πιθανόν τους πρώτους μήνες να τις ξεπεράσεις, αλλά σταδιακά προσαρμόζεις το σύστημα στα μέτρα σου.  

β. Δεν είναι πάντα εύκολο, γι' αυτό και ο Ράμσεϊ προτείνει το σύστημα των φακέλων: κάθε έξοδο (πχ. έξοδα αυτοκινήτου) μπαίνει σε ξεχωριστό χάρτινο/πλαστικό φάκελο και διαχωρίζει τη θέση του από το διπλανό έξοδο (πχ. διατροφή). Έτσι ξέρεις πόσα "σε παίρνει" να ξοδέψεις κάθε μήνα από κάθε κατηγορία εξόδων και σταματάς όταν αδειάσει ο φάκελος (κλαψ...)

γ. Δεν σταματάει εκεί ο Ράμσεϊ αλλά προτείνει 9 βήματα-στόχους για την ολοκληρωτική σου ανάκαμψη (σημαντικό: μόνο όταν καταφέρεις τον ένα στόχο ξεκινάς τον επόμενο):
smallbiztrends.com
1. Βάλε στην άκρη 1.000 ευρώ, ποσό ασφαλείας για κάθε έκτακτη ανάγκη, το οποίο δεν πρέπει να αγγίξεις.  Αυτό το βήμα πρέπει να γίνει γρήγορα γι' αυτό λέει χαρακτηριστικά ο Ράμσεϊ "τρέχα δούλεψε, κλέψε, κάνε ο,τιδήποτε αλλά φρόντισε να υπάρχει αυτό το ποσό βρέξει-χιονίσει στην άκρη". Το ποσό αυτό θα το χρησιμοποιήσεις αν πχ. σου χαλάσει το ψυγείο και πρέπει γρήγορα να το αντικαταστήσεις.

2. Χρέος-Χιονοστιβάδα: κάνε επίθεση στα χρέη σου και εξόφλησέ τα ένα προς ένα, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο.  Στο μόνο χρέος που δεν πρέπει να επιτεθείς, σε αυτή τη φάση, είναι το χρέος για την αγορά σπιτιού.

3. Λογαριασμός ασφάλειας: άρχισε να αποταμιεύεις με σκοπό να βάλεις στην άκρη ποσό που αντιστοιχεί σε 3 με 6 μισθούς σου.  Δεν αγγίζεις το ποσό για κανένα λόγο. Είναι η ασφάλειά σου, αν πχ. χάσεις τη δουλειά σου, αρρωστήσεις κλπ.

4. Επένδυση γήρατος: αρχίζεις να αποταμιεύεις για εκείνα τα δύσκολα χρόνια και δεν αφήνεις βέβαια το ποσό να "κοιμάται" αλλά το επενδύεις

5. Αποταμίευση για τις σπουδές των παιδιών: ισχύουν τα ίδια με το βήμα 4

6. Ξεπληρώνεις το σπίτι σου όσο το δυνατόν πιο νωρίς και πιο γρήγορα 

7. Δίνεις σε αυτούς που έχουν ανάγκη 

8. Φτιάχνεις περιουσία.  Λίγο αμερικανιά μου μυρίζεται αλλά σύμφωνα με τον Ντέιβ Ράμσεϊ οι πλούσιοι μεγιστάνες που διατηρούν τον πλούτο τους δεν διαθέτουν κάποια ιδιαίτερη σοφία: απλά ζουν με λιγότερα απ' όσα βγάζουν, αποταμιεύουν και επενδύουν. 

9. Πλήρωσε ένα τίμημα τώρα για να ζήσεις καλύτερα στο μέλλον.  Μάθε να θυσιάζεις...

Οικονομολόγος δεν είμαι και δεν μπορώ να κρίνω τον Ράμσεϊ.  Ξέρω πως έχει σώσει κόσμο και κοσμάκη στην Αμερική, όπου εκεί όμως ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά σε σχέση με τη χώρα μας.  

Αυτό πάντως με τα φακελάκια, το έκανε κι η γιαγιά μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάκι;