Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Καλοκαίρι στη σκιά!


noikokirio.blogspot.gr

Τώρα πια ναι, καλοκαίρι στη σκιά!  Σόρρυ που σας τη σπάω καλοκαιριάτικα αλλά τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος συνεχώς αυξάνονται και θα αυξάνονται αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας.


Μην ακούτε και μη βλέπετε:

1) τα περιοδικά που με τίτλους όπως "ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ" προσπαθούν να προωθήσουν αντηλιακά, κρέμες για έντονο μαύρισμα, κρέμες για μετά το έγκαυμα κλπ. (Για να μην παρεξηγηθώ το αντηλιακό είναι απαραίτητο 365 μέρες το χρόνο ακόμα και για τους βόρειους λαούς)

2) διάφορους επιπόλαιους: "Καλέ, εσύ δε μαύρισες καθόλου! Που έκανες διακοπές  στα σπήλαια του Δυρού;"

videotex.gr
3) τους τουρίστες που κάθονται και ξεροψήνονται σαν μπριζόλες σε μπάρμπεκιου.  Θεωρούν πολύ εσφαλμένα ότι, αν περάσουν 15 μέρες το χρόνο στον ήλιο δεν μπορούν να προσβληθούν αργότερα από τον καρκίνο του δέρματος.  

Ο ήλιος είναι πλέον πιο επιθετικός από παλιά.  

Παρατεταμένη έκθεση σ' αυτόν προκαλεί σταδιακά:



- φωτοευαισθησία (κοκκίνισμα, κνησμό κλπ)
- διαστολή των αγγείων (επιβάρυνση φλεβίτιδας και ροδόχρου ακμής)
- φωτογήρανση, το γνωστό "δέρμα-σταφίδα"
- καφέ σκούρες κηλίδες που δύσκολα απομακρύνονται και το γνωστό πια
- μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος) 

Οι λευκές επιδερμίδες είναι περισσότερο ευάλωτες.  Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ακόμα κι όταν φαίνεται ότι έχουν μαυρίσει, έχουν υποστεί προηγουμένως έγκαυμα (η έντονη ερυθρότητα είναι μια κατηγορία εγκαύματος)!!!

Πολλαπλά εγκαύματα στην παιδική ηλικία αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία.  Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ηλιακή ακτινοβολία έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί το DNA των κυττάρων μας.

Σε περίπτωση που πάθετε έγκαυμα φροντίστε να έχετε ιαματικό νερό στο ψυγείο σας.  
  • Ετοιμάζετε με αυτό μια κομπρέσσα (όχι γάζα, θα κολλήσει, άουτς!) και την τοποθετείτε πάνω στην περιοχή που πάσχει για 10 λεπτά
  • Αφαιρείτε την υγρασία με ένα καθαρό πανί και εφαρμόζετε μια παχιά στρώση καταπραϋντικής και ενυδατικής μάσκας (πχ. La Roche-Posay, Avene, Vichy κλπ - περίπου 3 ευρώ το φακελάκι)
  • Αφού απορροφηθεί η μάσκα, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα προϊόν για μετά τον ήλιο.  Επαναλάβετε τη διαδικασία κατά διαστήματα ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος
Εάν έχουν πρηστεί τα πόδια σας (είπαμε ο ήλιος προκαλεί διαστολή των αγγείων), εφαρμόστε δροσερές κομπρέσες και προσπαθείστε να περπατήσετε, όταν πέσει ο ήλιος, μέσα στη θάλασσα κόντρα στο νερό.

Κι αν μας αρέσει το μαύρισμα και έχουμε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα; Προτιμάμε:

1. μια κρέμα αυτομαυρίσματος.  Δυστυχώς δεν είδα μεγάλη ποικιλία σε καταστήματα καλλυντικών.  Πάντα υπάρχουν βέβαια οι online αγορές.

2.  τα κέντρα τεχνητού μαυρίσματος.  Θέλει λίγο ψάξιμο αλλά απ' ότι φαίνεται είναι σχετικά ασφαλής και προσιτός τρόπος μαυρίσματος.

3. μπρόνζερ / τερακόττα. Εφαρμόστε τα στα σημεία που "χτυπάει" το πρόσωπο ο ήλιος και δώστε άμεσα ζεστασιά στο πρόσωπο και το ντεκολτέ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάκι;