Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Εσείς χρησιμοποιείτε μαλακτικό ρούχων;

Πόσο ωραίο είναι να φοράς καλοσιδερωμένα και μυρωδάτα ρούχα! Πόσο ωραίο είναι να κοιμάσαι πάνω σε μυρωδάτα σεντόνια και να ακουμπάς το κεφάλι σου κάθε βράδυ σε μυρωδάτες μαξιλαροθήκες! Και επιπλέον να μοσχοβολάνε οι ντουλάπες και τα συρτάρια σου!

Για χρόνια χρησιμοποιούσα μαλακτικά ρούχων ώσπου εδώ και μερικά χρόνια άρχισα να αλλάζω γνώμη.  Τέλος το μαλακτικό! Και ιδού τα πλεονεκτήματα:


1. Είμαι πιο σίγουρη για τις ουσίες που ακουμπούν το δέρμα των μελών της οικογένειάς μου σε καθημερινή βάση. Εχω ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες αλλεργίας.

2. Είναι αυτονόητο ότι έχω γλυτώσει αρκετά χρήματα. Οικονομία, λοιπόν!

3. Κάθε φορά που βάζω πλυντήριο ρούχων (και βάζω σχεδόν κάθε μέρα) έχω μια δουλειά λιγότερη, λιγότερους λεκέδες στη θήκη του απορρυπαντικού και  περισσότερο χώρο κάτω από το νεροχύτη, όπου τοποθετώ τα πάσης φύσεως καθαριστικά.

Εκεί που είναι δύσκολο να αποφύγεις το μαλακτικό είναι οι πετσέτες, οι οποίες, γίνονται άγριες και απωθητικές στο άγγιγμα.  Ευτυχώς όμως οι πετσέτες έρχονται για πολύ λίγο σε επαφή με το σώμα μας οπότε μικρό το κακό ακόμα κι αν χρησιμοποιείς σε σταθερή βάση μαλακτικό..

Τα ρούχα μου μυρίζουν μόνο τη φρεσκάδα του απορρυπαντικού. Οσο για τις ντουλάπες και τα συρτάρια τοποθετώ σαπουνάκια που αντικαθιστούν, σε ένα βαθμό, το άρωμα του μαλακτικού.  Δεν μπορείς να τα έχεις όλα σε τούτη τη ζωή...

Διαβάζω συχνά για οικολογικά μαλακτικά ρούχων, συνήθως λευκό, αποσταγμένο ξύδι και μαγειρική σόδα.  Στην ελληνική αγορά δεν έχω συναντήσει αποσταγμένο ξύδι.  Αν κάποιος ξέρει κάτι περισσότερο σχετικά, ας με ενημερώσει! 

Να και μια σελίδα για παρασκευή οικολογικού μαλακτικού:

14 σχόλια:

  1. Καλησπέρα καλό μήνα!! Το μαλακτικό προκαλεί και αλλεργίες; Είμαι σε πολλά αλλεργική,δεν το είχα παρατηρήσει για τα μαλακτικά ρούχων..Ίσως κάποια έντονα με πειράζουν λίγο.Ωραία ανάρτηση,χρήσιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σε σένα! Εχω άτομο με δερματικό πρόβλημα στο σπίτι και ο γιατρός τού έχει αποκλείσει το μαλακτικό λόγω των χημικών με τα οποία έρχεται σε άμεση επαφή το δέρμα.

      Διαγραφή
  2. Εγω δεν εβαζα παλια μεχρι που πηρα ενα φθηνο απορρυπαντικο και μυριζαν τα ρουχα απαισια , οποτε εβαλα και μαλακτικο. Τωρα δεν βαζω παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν βάλετε πλυντήριο να πλύνετε πετσέτες μπάνιου, στη θήκη του μαλακτικού βάλτε μισή κούπα αμμωνία.(Προσοχή όχι χλωρίνη) Η αμμωνία διαλύει τις συσσωρευμένες ουσίες από μαλακτικά ρούχων και λάδια σώματος που έχουν περάσει με τον καιρό και τις πολλές χρήσεις στο ύφασμα των πετσετών και εμποδίζουν τον σωστό καθαρισμό τους. Επιπλέον, η αμμωνία θα διώξει κάθε μυρωδιά μούχλας από τις πετσέτες, αφήνοντάς τις πεντακάθαρες, μυρωδάτες και αφράτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γενικά ότι μυρίζει έντονα και είναι χημικό δεν είναι απαραίτητα καλό.

    Αφορά στην ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ αν θέλετε να το ψάξετε
    Ενδεικτικά παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα:

    Οι Πτητικές Οργανικές Ενώσεις ( VOC’ s ) ( αλκάνια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες, εστέρες, αλκοόλες, και κετόνες ) εκπέμπονται από διαλυτικά και καθαριστικά προϊόντα, κόλες, ρητίνες, προωθητικά σπρέι, μαλακτικά και αποσμητικά, χημικά για ξηρό καθαρισμό, πίνακες και διακοσμητικά με βαφές, αποθηκευμένα καύσιμα, υλικά για οροφές και πατώματα, κεριά και υλικά γυαλίσματος, μαρκαδόρους και πλαστικοποιητές. Εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι Οργανικές Πτητικές Ενώσεις που εντοπίζονται σε ένα χώρο προέρχονται από διάφορους παράγοντες είναι δύσκολο να συνδέσει κάποιος τα συμπτώματα με συγκεκριμένες Πτητικές Οργανικές Ενώσεις. Ο συνδυασμός άλλωστε διαφόρων Πτητικών Οργανικών Ενώσεων δρα συνεργιστικά και αυτό αποτελεί πρόσφατα πεδίο έρευνας

    Οι χημικοί ρυπαντές κατά κανόνα ερεθίζουν την αναπνευστική οδό ή και τα μάτια. Μακροχρόνια έκθεση ή και αυξημένες συγκεντρώσεις μπορεί να επιφέρουν βλάβες που μπορεί να είναι αναστρέψιμες ή μη – αναστρέψιμες. Ξαφνική έκθεση σε χαμηλά επίπεδα αυτών των ρυπαντών κατά κανόνα επιφέρει αναστρέψιμες βλάβες ενώ η χρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες βλάβες. Οι εν γένει βλάβες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως ακολούθως:

    •ερεθισμός ( δέρμα, μάτια, μύτη και λάρυγγας )
    •πνευμονικές παθήσεις
    •καρδιοαναπνευστικές
    •επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα
    •επιπτώσεις στην αναπαραγωγή και
    •καρκινογέννηση
    Τα καρδιοαναπνευστικά προβλήματα συνήθως εκδηλώνονται με πονοκέφαλο, εξάντληση, ζαλάδα και επιβάρυνση κάθε υπάρχουσας σχετικής πάθησης. Οι κύριοι ρυπαντές που ευθύνονται για τα καρδιαναπνευστικά προβλήματα είναι οι οργανικές πτητικές ενώσεις ( VOC’s ).

    Τα προβλήματα που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα εκδηλώνονται με πονοκέφαλο, μειωμένη αντίληψη και όραση, πολυνευρίτιδες και ναυτία. Οι σχετιζόμενοι ρυπαντές είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του άνθρακα, η φορμαλδεΰδη και οι Οργανικές Πτητικές Ενώσεις ( VOC’ s ).

    Ο καρκίνος έχει συνδεθεί με την χαμηλή ποιότητα εσωτερικού αέρα. Συγκεκριμένες περιπτώσεις καρκίνου των πνευμόνων ( μεσοθηλίωμα, οισοφάγος, στομάχι, παχύ έντερο ) έχουν συσχετισθεί με ραδόνιο, καυσαέρια και Οργανικές Πτητικές Ενώσεις
    ( VOC’ s ). Αξίζει να τονιστεί ότι μερικοί ρυπαντές μπορεί να έχουν δράση συνέργιας. Για παράδειγμα το όζον σε συνύπαρξη με τις Οργανικές Πτητικές Ενώσεις ( VOC’ s ), επιβαρύνει περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως αυτόν των ασθματικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν παρετε ενα απορυπαντικο που μυριζει εντονα δεν χρειαζεται να βαλουμε και μαλακτικο,. αλλα οπως και να το κανουμε το μαλακτικο ειδικα για τις πετσετες ειναι απαραιτητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα. Έχουμε κάτι νεότερο για το λευκό αποσταγμένο ξύδι;
    Και εγώ το ψάχνω μέρες τώρα και δεν έχω βρει κάτι.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    SMC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει φέρει ο Σκλαβενίτης σε συσκευασία-μπιτόνι. Δεν είναι βέβαια το διάφανο, αποσταγμένο του εξωτερικού αλλά δε χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις με τιμή 2-3 ευρώ.

      Διαγραφή
  7. Δεν είμαι γνωστης του αντικειμένου αλλά από όσα λίγα γνωρίζω ξέρω ότι και τα απορυπαντικα περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες μάλιστα είναι πολύ δυνατές για να καθαρίζουν. Η απορία μου λοιπόν είναι πόσο χειρότερες είναι οι χημικές ουσίες του μαλακτικού σε σχέση με εκείνες του απορυπαντικού ώστε να απαγορεύεται το μαλακτικό ενώ το αποριπαντικό όχι? Μήπως κοιτάζοντας το δέντρο χάνουμε το δάσος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή παρατήρηση! Οπωσδήποτε υπάρχουν ισχυρά χημικά στα απορρυπαντικά. Είναι λοιπόν θέμα επιλογής: θα πάς οικολογικά ή θα επιλέξεις κάποιο χημικό προιόν; Το απορρυπαντικό όμως σε μεγάλο βαθμό ξεβγάζεται. Η εμπειρία μου λέει ότι το μαλακτικό λόγω σύστασης δεν ξεβγάζεται στον ίδιο βαθμό. Γι'αυτό και επιλέγω να το αποφεύγω. Η καλύτερη επιλογή είναι να φτιάξεις δικό σου απορρυπαντικό και μαλακτικό. Το πόσο θα αντέξει το πλυντήριό σου μετά είναι άλλο θέμα... Μακάρι να είχα όλες τις απαντήσεις!

      Διαγραφή
  8. εγω βαζω αιθεριο ελαιο στην θηκη του μαλακτικου δυο με τρεις σταγονες αρκουν .ρουλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπορώ να βάλω το μαλακτικο μαζί με το απορρυπαντικό μέσα στον κάδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι βέβαια, υπάρχει ειδική θήκη στο συρτάρι του πλυντηρίου. Επίσης μόνο το υγρό απορρυπαντικο τοποθετείται στον κάδο μέσα στην μπάλα που σου δίνουν μαζί. Το απορρυπαντικο σε σκόνη και το μαλακτικό μόνο στο συρτάρι στις ενδεδειγμενες θέσεις. Και στον κάδο αποκλειστικά το υγρό στην μπάλα και αν χρησιμοποιείς ταμπλέτες μόνο.

      Διαγραφή
  10. Συγχαρητήρια καταρχήν για το blog!
    Θα ήθελα να προσθέσω όσον αφορά τα μαλακτικά, ότι:
    1) Το μαλακτικό, σε αντίθεση με το απορρυπαντικό, δεν ξεβγάζεται με το νερό, αλλά προσκολλάται στις ίνες των ρούχων για να προσφέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο ρούχο (αντιστατικές ιδιότητες, αντοχή στη φθορά, καθώς λειτουργεί ως λιπαντικό μεταξύ των ινών μειώνοντας τη μεταξύ τους τριβή, άρωμα διαρκείας, λιγότερο τσαλάκωμα κλπ.).
    Αυτή του η ιδιότητα όμως καταστρέφει τα πλυντήρια, καθώς επικάθεται στο εσωτερικό τους κ δεν απομακρύνεται, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται παντού, συμπεριλαμβανομένων των αντιστάσεων, των εσοχών των λάστιχων στεγανοποίησης, κλπ.

    2) η χρήση τους στις πετσέτες κ στα τεχνικά συνθετικά ρούχα (άθλητικά, ορειβατικά, ισοθερμικά κλπ.) είναι απολύτως λανθασμένος καθώς μειώνει σημαντικά την απορροφητικότητά τους κ αχρηστεύει τη λειτουργία τους. Στα τεχνικά ρούχα αυτό σημαίνει ότι χάνουν την ικανότητά τους να απομακρύνουν αποτελεσματικά τον ιδρώτα και να διατηρούν το δέρμα στεγνό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντοχή στο ψύχος κ την υγρασία... (Θα έχετε παρατηρήσει οτι οι οδηγίες των συνθετικών απαγορεύουν τη χρήση μαλακτικών, κι ό λόγος είναι αυτός).
    Όσο για τις πετσέτες, μπορεί να είναι σκληρές, αλλά είναι απορροφητικές, ιδιότητα που χάνουν σε τραγικό βαθμό με τη χρήση μαλακτικού, κάτι που, προσωπικά, βρίσκω πολύ πιο ενοχλητικό.

    Περισσότερες πληροφορίες για τα μαλακτικά μπορούν να αναζητηθούν στο:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fabric_softener
    και στις σχετικες παραπομπές του.

    Υ.Γ:
    Και λίγη τροφή για σκέψη:
    Ένα πραγματικά καθαρό ρούχο δε θα έπρεπε να μυρίζει ΤΙΠΟΤΑ! Γιατί καθαρό ρούχο είναι αυτό, που έχουν απομακρυνθεί από τις ίνες του ΟΛΕΣ οι ξένες ουσίες, ρύποι κλπ. Άρα η μόνη μυρωδιά που θα έπρεπε να αναδύει είναι αυτή του υλικού του (αν μπορεί να αναδύει). Συνεπώς, θα έλεγε κανείς ότι, ενα ρούχο που "μοσχοβολάει" άρωμα μαλακτικού, δεν είναι πραγματικά καθαρό, καθώς αυτό υποδηλώνει την παρουσία μαλακτικού, ενός κατ'ουσία ρύπου, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;