Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Πλύσιμο ρούχων: ο σωστός τρόπος!


Πολλά έχω ακούσει και διαβάσει τελευταία για το πλύσιμο των ρούχων!  Αφορμή η καμπάνια νέου απολυμαντικού που υπόσχεται 100% απολύμανση των ρούχων που πλένουμε στο πλυντήριο.

Και ερωτώ: το χρειαζόμαστε; Από όσο μπορώ να κρίνω, και ναι και όχι.


ΝΑΙ
Για να μπει στον κόπο να βγάλει νέο προϊόν μια πολυεθνική, σίγουρα είδε μια νέα "ανάγκη" να γεννιέται.  Η καινούρια αυτή ανάγκη απαντάει στην καινούρια συνήθειά μας να πλένουμε τα ρούχα μας σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από 40 C).  Είναι αυτονόητο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να σκοτώσουν ιούς, βακτήρια και άλλους "αποτρόπαιους" μικροοργανισμούς. Ούτε το ίδιο το απορρυπαντικό, που συνήθως χρησιμοποιούμε, μπορεί.

ΟΧΙ
Δεν είμαστε όλοι το ίδιο ευάλωτοι. Ευάλωτοι είναι οι αλλεργικοί, όσοι έχουν δερματοπάθειες, τα μωρά που δεν έχουν "χτίσει" ακόμα το αμυντικό τους σύστημα, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι και όσοι έχουν πρόσφατα νοσηλευθεί. Όλοι οι υπόλοιποι έχουμε μια σχετική ανοσία.  Και τέλος πάντων η υγεία μας απειλείται πολύ περισσότερο από άλλους παράγοντες παρά από τα ρούχα που φοράμε.

Παρόλα αυτά, μια που μπήκαμε στον κόπο να ασχοληθούμε με πλύσιμο ρούχων, πρέπει να θυμόμαστε και να εφαρμόζουμε τα ακόλουθα:

1. Τα εσώρουχα, οι πετσέτες μπάνιου, οι πετσέτες κουζίνας και τα σεντόνια πρέπει να πλένονται στους 60 C.  Κάθε εποχή που αλλάζει πρέπει να πλένουμε και τα μαξιλάρια μας στους 60 C.

2. Τα εσώρουχα, πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο, πρέπει να τα έχουμε πλύνει τοπικά στο χέρι ή επιπρόσθετα να τα έχουμε μουλιάσει.  Μη χρησιμοποιείτε χλωρίνη.  Αν δεν βγαίνει ο λεκές, προτιμότερο είναι να τα πετάξετε.

3. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει τις πετσέτες της κουζίνας για καθαρισμό επιφανειών, δεν τις πλένουμε μαζί με τα εσώρουχα, τις πετσέτες μπάνιου και τα σεντόνια.  Σημείωση: καλό είναι να τις αλλάζουμε καθημερινά.

4. Το απορρυπαντικό σε σκόνη είναι πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών σε σχέση με το υγρό, το οποίο είναι πιο φιλικό με τα υφάσματα.  'Οποτε υπάρχει αμφιβολία για το πόσο βρώμικο είναι ένα ρούχο, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τη σκόνη.

5.  Μια φορά το δίμηνο βάζουμε το πλυντήριο να δουλέψει χωρίς φορτίο, ρίχνοντας ξύδι στη θήκη του απορρυπαντικού. Όχι μόνο για τη συντήρησή του από τα άλατα αλλά και για την απολύμανσή του.

6. Τις μέρες που έχουμε άρρωστο στο σπίτι πλένουμε τα ρούχα του στους 60 C (στη ρύθμιση για ευαίσθητα).  Τα εσώρουχά του στους 90 C (σε περιπτώσεις διάρροιας, σαλμονέλας κλπ.).

7. Απλώνουμε στον ήλιο, καθημερινά αν γίνεται, τα κλινοσκεπάσματά μας (κουβέρτες, παπλώματα, μαξιλάρια)

8. Για τα παιδιά μας: ως 3 χρονών πλένουμε τα ρούχα τους ξεχωριστά από τα δικά μας και σε υψηλές θερμοκρασίες (60 C ευαίσθητα).

Παλιότερη ανάρτησή μου για ρούχα θα βρείτε εδώ.

37 σχόλια:

  1. παρα πολυ πρακτικη αναρτηση! αυτο για το ξυδι στο πλυντηριο δεν το ηξερα, αγοραζα ενα ειδικο προιον του εμποριου και εκανα μια πλυση.
    τωρα ομως θα το κανω, γιατι σαφως ειναι πιο οικονομικο και αλλωστε το ξυδι ειναι γνωστο για τις αντιμικροβιακες του ιδιοτητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ααα κατσε να σε ανεβασω και στο fb γιατι ειμαι σιγουρη οτι θα το ξεχασεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για το "ανέβασμα"... Με "ανεβάζεις ψυχολογικά...

      Διαγραφή
  3. πολύ καλές οι συμβουλές...για το ξύδι το έχω ακούσει αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα..καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις αμφιβολίες για το ξύδι, τρέξε μια άδεια πλύση στην υψηλότερη θερμοκρασία. Καλή εβδομάδα και σε σένα, Ελπίδα.

      Διαγραφή
  4. Ωραια αναρτηση. Εγω παντα τα εσωρουχα τα πλενω στους 90. Ναι οικονομια αλλα θελω να βλεπω και να αισθανομαι οτι απολυμαθηκαν. Ωραια ιδεα για το ξυδι. Θα το κανω.Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έκανα κι εγώ παλιά αυτό με τους 90. Τώρα το έχω αντικαταστήσει με 60 + σιδέρωμα. Τα λέμε, Μαράκι!

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίες πληροφορίες!Εγώ στο πλυντήριο βάζω σόδα φαγητού μαζί με το απορρυπαντικό κάθε φορά που πλένω άσπρα και που και που γεμίζω τη θήκη με σόδα και κάνω μια πλύση χωρίς ρούχα.Τώρα θα δοκιμάσω και το ξύδι.Καλό σου βράδυ Τόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπώ σόδα μαγειρικής, ιδιαίτερα αν τη βρίσκω σε μεγάλες ποσότητες στην αγορά...

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για τις χρησιμότατες πληροφορίες! Είμαι νέα νοικοκυρά και με βοηθούν πολύ! Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο να μας "εκπαιδεύεις"! Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πως μπορω να κρατησω την μυρωδια της φρεσκοπλυμενης κουβερτας μου μέχρι να την χρησημοποιησω? Η ακομα και να την φυλαξω για του χρόνου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέχρι του χρόνου και να μοσχομυρίζει όπως βγήκε απ΄το πλυντήριο δεν μου έχει τύχει κι αν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι έχει πέσει πολλή χημεία (υπερβολική ποσότητα μαλακτικού)... Βοηθά όμως αν τοποθετήσετε στο χώρο ή στη θήκη που φυλάσσεται το ρούχο ειδικά αρωματικά φακελάκια που περιέχουν αρωματικά άλατα. Ακόμα κι αυτά όμως μετά από μερικούς μήνες λήγουν και ξεθυμαίνουν. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά σαπουνάκια σε φλοίδες τυλιγμένα σε μια χαρτοπετσέτα. Τέλος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοσχέδια πουγκάκια με ξερά μυρωδικά ή μπαχαρικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

      Διαγραφή
  8. μου αρεσει το ιστολογιο σου. γενικα οτι εχει σχεση με το σπιτι θελω να μαθαινω πραγματα. αυτο με το ξυδι δεν το ηξερα. εγω θα ρωτησω κατι αλλο να βαλω 100 ml ξυδι και να κανω κανονικη πλυση ή το συντομο προγραμμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χημικός δεν είμαι αλλά πιστεύω ότι πρέπει να επιλέξεις υψηλή θερμοκρασία νερού, θα έλεγα 60 βαθμούς Κελσίου.

      Διαγραφή
  9. Γειά σας! Πολύ ωραίο και χρήσιμο το άρθρο! Έχω μια ερώτηση...

    Τα εσώρουχα, κάλτσες κλπ τα πλένουμε μαζί στο πλυντήριο?
    Και με πια αλλά ρούχα μπορούν να μπουν μαζί?

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κάλτσες δεν αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Οταν είναι εμφανής η βρωμιά τις πλένουμε τοπικά στο χέρι (με υγρό πιάτων ή πράσινο σαπούνι) και να τις βάζουμε να πλυθούν μαζί με τα λευκά ή τα σκούρα ρούχα μας στους 30-40 βαθμούς. Τα εσώρουχα καλό είναι να τα πλένουμε σε υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα κι αν η ετικέτα τους αναφέρει πλύσιμο στους 30 ή 40 βαθμούς. Οπως αναφέρω στο άρθρο, πλένουμε τοπικά (πχ. με πράσινο σαπούν) και αφού φύγει κάθε εμφανής βρωμιά, τα τοποθετούμε στο πλυντήριο, ιδανικά στους 60. Γενικά τα εσώρουχα πρέπει να τα αντικαθιστούμε συχνότερα από κάθε άλλο ρούχο.

      Διαγραφή
  10. Γειά σας! Πολύ ωραίο και χρήσιμο το άρθρο! Έχω μια ερώτηση...

    Τα εσώρουχα, κάλτσες κλπ τα πλένουμε μαζί στο πλυντήριο?
    Και με πια αλλά ρούχα μπορούν να μπουν μαζί?

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γειά σας!Να σας κάνω μια ερώτηση?τις χρωματιστές πετσέτες του μπάνιου μπορούμε να τις βάλουμε στους 60?δεν θα ξεβάψουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιβάλλεται να πλένεται η πετσέτα στους 60 βαθμούς. Ποτέ δεν μου έχει συμβεί να ξεβάψει χρωματιστή πετσέτα στους 60. Αλλά επειδή στη ζωή ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, πριν το πρώτο πλύσιμο δοκιμάστε να την πλύνετε για λίγο τοπικά χρησιμοποιώντας αρκετά ζεστό νερό. Αν είναι τόσο κακής ποιότητας, θα φανεί στο λεπτό.

      Διαγραφή
    2. Προφανώς δεν θα πρέπει να βάζεις μαζί στο πλυντήριο ρούχων χρωματιστές πετσέτες και άσπρες πετσέτες. Ακόμα και αν κάποια χρωματιστή ξεβάψεί, που πάντα αφήνουν λίγο χρώμα, δεν θα έχεις πρόβλημα κανένα!

      Διαγραφή
  12. Καλησπερα.
    Ακολουθεις τη συνιστωμενη δοσολογια που γραφει το καθε απορρυπαντικο γενικα?
    Ποσο σκονη βαζεις περιπου?
    Εγω χρησιμοποιω συνηθως σκονη αλλα βαζω πολυ λιγοτερη απο οσο γραφει το κουτι για να ξεβγαζονται πιο ευκολα τα ρουχα αλλα δε ξερω αν κανω σωστα. Θεωρω οτι η δοσολογια που γραφουν τα κουτια ισως ειναι περισσοτερη απο οσο πρεπει σκοπιμα αλλα απο την αλλη σκεφτομαι μηπως αν εβαζα οσο γραφει το κουτι θα ειχα καλυτερα αποτελεσματα.
    Επισης για να διαλυθει η σκονη καλα οταν πλενω στους 40 και να μην αφηνει κοκκους στα ρουχα, την διαλυω απο πριν σε ζεστο νερο σε ενα ποτηρι αλλα φοβαμαι μηπως ετσι χανει την δυναμη της και καταστρεφω τους λευκαντικους παραγοντες που εχει μεσα.
    Καποιες φορες που πλενω με υγρο, παλι βαζω λιγοτερο απο οσο λεει το μπουκαλι και το διαλυω πιο πριν σε κρυο νερο σε ενα ποτηρι γιατι αν το ριξω ετσι οπως ειναι συμπυκνωμενο μου αφηνει καταλοιπα (γλιτσες) πανω στα ρουχα. Διαλυω με κρυο νερο και το μαλακτικο γιατι και εκεινο αφηνει καταλοιπα αλλιως.
    Ποσα ξεβγαλματα κανεις συνηθως?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρησιμοποιώ λίγο λιγότερο απορρυπαντικό από τη συνιστώμενη δοσολογία, έχοντας ακριβώς την ίδια ανεπιβεβαίωτη υποψία που έχεις κι εσύ για τους κατασκευαστές απορρυπαντικών. Δεν διαλύω το απορρυπαντικό γιατί δεν παρατηρώ κατάλοιπα στα ρούχα μετά την πλύση. Απλά πριν τα απλώσω ή τα τοποθετήσω στο στεγνωτήριο, τα τσεκάρω. Αν "κολλάνε" στο χέρι (σπανίως μου συμβαίνει), κάνω ένα ακόμα ξέβγαλμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΤΟΝΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΑΣΠΡΙΖΟΥΝΕ ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΓΑΡΙΑΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΜΟΥΝΤΩΝΟΥΝΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου, Αγγελική! Αν προτιμήσεις χημεία, θα χρησιμοποιήσεις χλωρίνη, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν προτιμάς φυσική λύση: αφήνεις αποβραδίς τα ρούχα σε ζεστό νερό και μπόλικη μαγειρική σόδα ή τα σιγοβράζεις σε μεγάλη κατσαρόλα με κομμένες ροδέλες από λεμόνια και το χυμό τους. Κατόπιν τα απλώνεις σε έντονη ηλιοφάνεια.

      Διαγραφή
  15. Καλησπερα. Προσπαθω να πλυνω λευκα στο πλυντηριο αλλα βλεπω οτι δεν καθαριζουν καλα... Σημειωτεον οτι τα βαζω στους 95 και προσθετω 3 κουταλιες της σουπας σοδα πλυσεως μαζι με το απορρυπαντικο. Τι κανω λαθος;; ευχαριστω, Γιωργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι λογικό να μην καθαρίζει. Θα σου έλεγα: 1) παρακολούθησε το πρόγραμμα πλύσης (ολοκληρώνονται όλα τα στάδια; κύρια πλύση, ξέβγαλμα, στύψιμο),Αν όχι κάλεσε το σέρβις, 2) δοκίμασε πρόγραμμα με μούλιασμα και πρόγραμμα με πρόπλυση σε περίπτωση που έχεις να κάνεις με πολύ βρώμικα ρούχα και δες αν καθαρίζουν. Καλή τύχη!

      Διαγραφή
    2. Ανάλογα με το λεκε κάποιοι λεκέδες απαιτούν προεργασία.Δοκιμαστε vanish σε σκόνη τοπικά.Επισης για τα λευκά είναι προτιμότερη η σκόνη πλυντηρίου το Ariel συγκεκριμένα .

      Διαγραφή
    3. Για το ariel θα συμφωνήσω απόλυτα δεν συγκρίνεται η αποτελεσματικότητα του.Οσο για την προεργασία ναι αναγκαίο και αυτό αλλά τουλάχιστον εξασφαλίζεις ότι θα έχεις αποτέλεσμα.

      Διαγραφή
  16. καλησπέρα, ενδιαφέροντα οσα λες.. για το ξύδι όμως διάβασα το εξης! "Πλυντήριο πιάτων και πλυντήριο ρούχων Είναι γεγονός ότι το ξίδι σας βοηθάει να κάνετε παρελθόν μερικούς από τους πιο επίμονους λεκέδες. Αλλά προσθέτοντάς το στο πρόγραμμα πλύσης του πλυντηρίου σας αποτελεί ένα (πραγματικό) ρίσκο. Κι αυτό γιατί το ξίδι μπορεί να κάνει μεν τα μεταλλικά σημεία της συσκευής σας να λάμπουν, ωστόσο μπορεί να αποβεί δολοφονικό για το λάστιχο της. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που συστήνω είναι μια φορά το δίμηνο να τοποθετούμε ξύδι στη θήκη του απορρυπαντικού για καθαριότητα και απολύμανση. Στις κανονικές πλύσεις συστήνω ξύδι μόνο στη θήκη του μαλακτικού. Το ξύδι μένει πολύ λίγο μέσα στον κάδο, 2) έρχεται σε επαφή με υγρασία που σημαίνει ότι κατά ένα ποσοστό χάνει την οξύτητά του, 3) το χρησιμοποιώ χρόνια κι έχω λάστιχα χωρίς φθορά. Παρολα αυτά ο καθένας πρέπει να σχηματίζει τη δική του άποψη και είναι απόλυτα σεβαστή.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  17. Καλημερα! Τα πανακια που καθαριζουμε το σπιτι (μπανιο,κουζινα,ξεσκονισμα κλπ) τα πλενουμε μονα τους? Γιατι δεν συμπληρωνω πλυση μονο με αυτα μρσα στην εβδομαδα. Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΕΧΩ ΛΙΓΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΙΑ ΠΛΥΣΗ ΠΧ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ 2 ΕΣΩΡΟΥΧΑ 4 ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ 2 ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 1 ΜΠΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΩ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ??? ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ποσο ξυδι για το πλυσιμο του πλυντηριου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σκόνη και πάλι σκόνη και πιο συγκεκριμένα Ariel.Κανενα άλλο δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό.Λενε για το skip όμως είχα δερματικά προβλήματα με αυτό και δεν το χρησιμοποιώ.Πιο ουδέτερα και ως μέση λύση είναι καλό και το dixan,όμως μην γελιομαστε σε σχέση με το Ariel υστερεί δε βγαίνουν όλα με την πρώτη.Μην πετάτε λεφτά με τις κάψουλες.Οτι και να λένε δεν συμφέρουν με τίποτα και το πιο πιθανό είναι όπως και με τα υγρά να καταλήξετε με γλίτσα στον κάδο.. Τώρα για τις θερμοκρασίες, ανάλογα αλλά χωρίς ζεστό νερό δουλειά δε γίνεται.Αν δεν το σηκωνει το ρούχο πάλι εννοείται πως προσαρμόζεσαι σε αυτό που συνίσταται από την ετικέτα του ρούχου.Για καθαρισμό πλυντηρίου προτείνω την σκόνη dr berckmann έχω δοκιμάσει και με τους τρόπους που αναφέρονται πιο πάνω,αλλά προσωπικά έχω μείνει περισσότερο ευχαριστημένη με αυτό το προϊόν.Τελος αν κάποιος προτιμά υγρό για τα μαύρα, αρκετά καλό είναι το persil και για μαλακτικό lenor χρυσό,τα ρούχα μαζί με τη σκόνη ariel μοσχοβολανε.Μακρια από το μπλέ lenor από τα χειρότερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;