Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος

Βασικά αγαθά ενός σπιτιού είναι το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.  Γνωρίζετε όμως πως να ελέγχετε τις δύο αυτές καταναλώσεις ώστε να σέβεστε το περιβάλλον και το πορτοφόλι σας;


ΠΑΡΟΧΗ ΝΕΡΟΥ
  • Μάθετε που βρίσκεται ο διακόπτης της παροχής νερού και κλείστε τον αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες διαρροές συμβαίνουν το καλοκαίρι που πέφτει η κατανάλωση και ακολούθως ανεβαίνει η πίεση του νερού.

  • Μάθετε που βρίσκεται ο μετρητής της ΕΥΔΑΠ.
  • Κρατείστε αρχείο των λογαριασμών για τα προηγούμενα δύο χρόνια.
ΠΑΡΟΧΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
  • Δοκιμάστε το ρελέ του ηλεκτρικού μια-δυο φορές το χρόνο να δείτε αν λειτουργεί κανονικά.
  • Μάθετε που βρίσκεται ο μετρητής ρεύματος και η φάση.  Καταγράψτε τις μονάδες του μετρητή και συγκρίνετε πχ. ανά εβδομάδα/δεκαπενθήμερο για να διαπιστώσετε ποια είναι η ημερήσια/ εβδομαδιαία/μηνιαία κατανάλωσή σας, πότε γίνεται σπατάλη κλπ.
  • Ελέγξτε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα καλώδια και τις συνδέσεις του ηλιακού ή του απλού θερμοσίφωνα, την κεραία της τηλεόρασης, του δορυφορικού δέκτη σας για τυχόν φθορές κλπ.
  • Κρατείστε αρχείο με τους λογαρισμούς για τα δύο προηγούμενα χρόνια

    Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε αίτηση για νυχτερινό ρεύμα.  Για ξανασκεφτείτε το: οι σημερινές οικιακές συσκευές έχουν σχετικά αθόρυβη λειτουργία και επίσης διαθέτουν χρονοδιακόπτες με τους οποίους μπορείτε να ρυθμίσετε τη λειτουργία τους για όποια νυχτερινή ώρα σας βολεύει.  Προσωπικά χρησιμοποιώ τις ώρες 11μμ.-12μμ και 6πμ-7πμ και έχω δει βελτίωση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού.

    Σημείωση:  

    Βρείτε δύο καλούς ηλεκτρολόγους και δύο καλούς υδραυλικούς. Αχρείαστοι να ‘ναι! Αν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο ένας, θα απευθυνθείτε στον άλλο. Επίσης για μεγαλύτερες βλάβες συνηθίζετε να παίρνετε τουλάχιστον δύο προσφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάκι;