Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μαγείρεμα ή πως θα γεμίσουμε την κοιλίτσα μας!!!


Απευθύνομαι στη μεγάλη μάζα των εργαζόμενων: βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι τουλάχιστον δύο (3 το βέλτιστο) γεύματα την ημέρα πρέπει να γίνονται σπιτικά από τα χεράκια σας. Και εξηγούμαι: α. Το πρωινό και β. Το βραδυνό.  Αν είστε της οργάνωσης και σας το επιτρέπει ο χώρος εργασίας σας (αυτό το λέω γιατί ζούμε στην Ελλάδα όπου δεν υφίσταται το lunch break της Ευρώπης) πάρτε μαζί το μεσημεριανό φαγάκι σας.  Τι καλύτερο!

Πως θα οργανώσετε το μαγείρεμα:


1. Προετοιμασία εβδομάδας
  • Το Σαββατοκύριακο κάντε μια λίστα με όλα τα φαγητά που έχετε μαγειρέψει τους προηγούμενους 2-3 μήνες χονδρικά ή μπείτε στο διαδίκτυο και ψάξτε σε sites μαγειρικής για τις συνταγές εκείνες που ικανοποιούν περισσότερο τις προτιμήσεις/ανάγκες σας ή ανοίξτε βιβλία μαγειρικής
  • Λάβετε υπόψη σας ότι κατά μέσον όρο πρέπει να τρώμε τουλάχιστον:
  • 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας
  • 1-2 φορές την εβδομάδα λευκό κρέας
  • 2 φορές (ή και περισσότερες) την εβδομάδα όσπρια και πιάτα με λαχανικά
  • 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι
  • Υπολογείστε την εποχικότητα (το χειμώνα τρώμε διαφορετικά φαγητά απ’ότι το καλοκαίρι)
  • Υπολογείστε προβλήματα υγείας (πίεση, χοληστερίνη κλπ.), αλλεργίες, προτιμήσεις παιδιών και άλλα οικογενειακά τερτίπια και
  • Συνυπολογίζοντας τα παραπάνω φτιάξτε το εβδομαδιαίο μενού σας (Για παράδειγμα: Δευτέρα: Φακές, Τρίτη: Κοτόπουλο με χυλοπίτες, Τετάρτη: Σπανακόρυζο, Πέμπτη: Σπαγγέτι ναπολιταίν, Παρασκευή: ψάρι, Σάββατο: Ψητό κοτόπουλο στο φούρνο, Κυριακή: Μοσχαράκι κοκκινιστό)
  • Κολλείστε το μενού πάνω στο ψυγείο σας για να το βλέπετε εσείς και όλοι οι συγκάτοικοι μικροί και μεγάλοι

2. Προμήθεια υλικών
  • Εφ’όσον ξέρετε τι θα μαγειρέψετε κάθε μέρα, φτιάξτε μια ωραιότατη λίστα των υλικών που απαιτούνται ή χρησιμοποιείστε τη δική μου
  spreadsheet

Κατόπιν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, στη λαική, στο βιολογικό κατάστημα της γειτονιάς σας και ψωνίστε ανάλογα. Την παραπάνω λίστα (άδεια όμως, χωρίς να έχετε σημειώσει τις ανάγκες σας) θα την αναρτήσετε την επόμενη μέρα στο ψυγείο σας και θα αρχίσετε να σημειώνετε τα προιόντα που σας λείπουν μέρα με τη μέρα έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα πάτε σούπερ μάρκετ να την έχετε σχεδόν έτοιμη.

3. Εκτέλεση

  • Το φαγάκι της εκάστοτε ημέρας πρέπει να οργανώνεται από την προηγούμενη, δηλαδή ή το μαγειρεύετε την προηγούμενη ημέρα ή κάνετε την προετοιμασία του από την προηγούμενη μέρα (πχ. Απόψυξη κρέατος, μούλιασμα οσπρίων, καθάρισμα ψαριών κλπ).
  • Φροντίστε από Δευτέρα έως Παρασκευή που εργάζεστε να φτιάχνετε τα ευκολότερα φαγητά. Αφήστε τους μουσακάδες για το Σαββατοκύριακο.
  • Αν μαγειρεύετε κάθε μέρα θα κουραστείτε (ψυχικά)… Πάρτε ανάσα μέσω του καταψύκτη. Συνηθίστε να μαγειρεύετε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που σας χρειάζονται και καταψείξτε το περίσσευμα σε γυάλινα τάπερ. Αποψύχετε απλά το περιεχόμενο και αντιμετωπίζετε έτσι αναποδιές στο πρόγραμμά σας ή έχετε μια-δυό μέρες περισσότερη ξεκούραση.

Λίστα με εύκολα φαγητά εβδομάδας (τα κάνεις γρήγορα χωρίς να σκέφτεσαι)

ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Σούπες λαχανικών (φακές, φασολάδα, μινεστρόνε κλπ.), Λαδερά (φασολάκια, αρακάς γιαχνί, ιμάμ, μπάμιες, αγκινάρες αλά πολίτα κλπ.) Υπάρχουν στα σουπερ-μάρκετ και κατεψυγμένα- έτοιμα για μαγείρεμα (από το ντελίβερι, χίλιες φορές καλύτερα!!!)
ΡΥΖΙ/ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Σπανακόρυζο, Λαχανόρυζο, Ρυζότο με λαχανικά, Σπαγγέτι ναπολιταίν
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ/ΨΑΡΙ: Ψητό κοτόπουλο / ψάρι στο φούρνο
ΜΟΣΧΑΡΙ: Μπριζόλες στο τηγάνι ή στο φούρνο
ΚΙΜΑΣ: Μακαρόνια με κιμά, Μπιφτέκια, Κεφτεδάκια, Γιουβαρλάκια κλπ

Φτιάξτε τις δικές σας λίστες με τα δικά σας «ευκολάκια» και γεμίστε γρήγορα το στομάχι σας!

Για να αποφύγετε τα πολλά χημικά (αν δεν αγοράζετε βιολογικά τρόφιμα)
- Πλύντε καλά τα σαλατικά και τα φρούτα βάζοντάς τα σε νερό με ξύδι και αφήνοντάς τα 10 λεπτά πριν τα καταναλώσετε

-Κόψτε χοντρή τη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών πριν τα καταναλώσετε. Αρκετές βιταμίνες βέβαια θα χαθούν.

1 σχόλιο:

  1. Αγοράστε χύτρα ταχύτητας. Γλιτώνετε χρόνο, εξοικονομείτε ρεύμα και δν υστερεί σε τίποτα από μερικές κανονικες κατσαρόλες. Ειδικά για μανούλες που ο χρονος είναι πολύτιμος και περιορισμένος λόγω ευθυνών πιστεύω θα σωθείτε. Και προτιμήστε τη fissler. Έχω σωθεί κυριολεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;