Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Βράσε ρύζι!!!

Το ρύζι πολύ συχνά συνοδεύει το καθημερινό μας τραπέζι.  Για να βγει καλό και σπυρωτό όμως έπρεπε να μάθω τα κόλπα.  Ελπίζω μόνο να μην είμαι η τελευταία που τα μαθαίνω...

Ρυζάκι αγαπημένο!!!



Βήμα 1ο: 
Πλένω το ρύζι ένα-δυο νερά και το σουρώνω.  Μπορεί να έχετε ακούσει ότι κάποια είδη ρυζιού δεν χρειάζονται πλύσιμο.  Επειδή σε καμία συσκευασία δεν έχω δει το: "δεν είναι απαραίτητο να το πλύνετε πριν το καταναλώσετε", το πλένω καλού-κακού.

Βήμα 2ο:
Μετράω το ρύζι που θέλω να καταναλώσω, πχ. 1 κούπα

Βήμα 3ο:
Ανάλογα με το τι ποσότητα έχω διαλέξει στο βήμα 2, βάζω το διπλάσιο νερό ή ζωμό σε μια κατσαρόλα να βράσει.  Στην περίπτωσή μας 2 κούπες.

Βήμα 4ο:
Όταν βράσει το νερό, ρίχνω το ρύζι και κατεβάζω τη θερμοκρασία στο ελάχιστο. Κλείνω το καπάκι και περιμένω 20 λεπτά. Για να μην το ξεχάσω βάζω το ρολόι της κουζίνας (σας έχω πει ότι χρησιμοποιώ συνέχεια το ρολόι της κουζίνας για διάφορα πράγματα μέσα στο σπίτι;) 

Μετά τα 20 λεπτά το βγάζω από την εστία και το αφήνω 5 λεπτά να "ξεκουραστεί".  Το ρυζάκι είναι έτοιμο να συνοδέψει το φαγητό μας.

Σημείωση: η παραπάνω διαδικασία εφαρμόζεται για το λευκό/μακρύκοκο ρύζι.  Για τα υπόλοιπα είδη μπορεί να αλλάζει ο χρόνος βρασμού (πχ. για το καστανό θα χρειαστούν 45 λεπτά) ή η αναλογία νερού-ρυζιού (πχ. για το άγριο ρύζι είναι 3 κούπες νερό για 1 κούπα ρύζι)

Όποια άλλη ιδέα υπάρχει, καλοδεχούμενη στα σχόλια!

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!!!
    Εγώ το κάνω με τον ίδιο τρόπο αλλά όταν το κατεβάζω από τη φωτιά τοποθετώ μια πετσέτα ανάμεσα στην κατσαρόλα και το καπάκι της. Έτσι οι υδρατμοί ποτίσουν την πετσέτα και γίνεται ακόμα πιο σπυρωτό μετά...(κολπάκι της γιαγιάς!)
    Έλλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;