Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Εσείς πού ρίχνετε το χαρτί τουαλέτας;


Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας δεν άντεξε άλλο κι έβγαλε ανακοίνωση "Μην πετάτε τα χαρτιά τουαλέτας μέσα στη λεκάνη".  Τα σιφόνια βούλωναν επανειλημμένα και με το δίκιο του ο άνθρωπος θέλησε να βάλει κάποια τάξη.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΛΑΘΙ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
e-domus.gr

s
Εγώ όμως διαφώνησα.  'Εχοντας αρκετή εμπειρία από κεντροευρωπαϊκές χώρες, (όπου δεν υπάρχουν καν χαρτοδοχεία στις τουαλέτες τους!) του είπα ότι είναι ανθυγιεινό να πετάμε τα χρησιμοποιημένα χαρτιά στα καλαθάκια κι εκείνος μου είπε "χαίρω πολύ, το ξέρω, αλλά τα σιφόνια συνεχίζουν να βουλώνουν..." 

Τα πήρα στο κρανίο και επικοινώνησα με την ΕΥΔΑΠ (1022@eydap.gr).  Σε πέντε λεπτά (και μπράβο τους!!!) οι άνθρωποι μού έστειλαν την εξής απάντηση:


Καλησπέρα  δεν επιτρέπεται ρίψη χαρτιού διότι φράζει σιφόνια και αγωγούς ευχαριστώ
Σαμαρτζής Χαράλαμπος
Υπηρεσία Επιχειρησιακού Κέντρου Λειτουργίας & 1022

'Οτι είναι ανθυγιεινό να πετάμε χρησιμοποιημένα χαρτιά στα καλαθάκια απορριμάτων δεν θέλει εξήγηση.  Εκτός κι αν αδειάζουμε πολύ συχνά τα περιεχόμενα και απολυμαίνουμε το δοχείο.  Αλλά αυτό θα κάνουμε κάθε μέρα; 

s
Προφανώς αυτό θα κάνουμε κι άλλα πολλά! Οσο ζω μαθαίνω!

16 σχόλια:

  1. Δεν ειχα σκεφτεί καν οτι μπορεί να πετάμε τα χαρτιά μέσα στη τουαλέτα, προσωπικά αλλά και οικογενειακά τα πετάμε στο καλαθάκι που έχουμε για το σκοπό αυτό μεσα στο μπάνιο. Το οποίο αναγκαστικά αλλάζουμε δυο και τρεις φορες την ημερα γιατι εκεί καταλήγουν και οι πανες του μαχαραγιού, οπότε καταλαβαίνεις. Για να αποφύγω το καθημερινό πλύσιμο και του καλαθιού έχω κάνει το εξής: έχω βάλει μια σακούλα μεγαλύτερη από το μέγεθος του καδου και μέσα σε αυτήν βάζω την σακουλίτσα που θα πετάξουμε τα χαρτια, επομένως κάθε φορά βγάζω την μικρή σακουλιτσα και την αντικαθιστω και το καλάθι το πλένω μια φορα την εβδομαδα με την γενικη του μπανιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι όμως παράξενο,γιατί στην Ελλάδα να βουλώνουν οι αγωγοί και στην Ευρώπη όχι?Εχουν άλλου είδους χαρτί υγείας ή άλλα σιφόνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πω! Πρέπει να έχουμε "το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο" και να μην το έχουμε πάρει είδηση...

      Διαγραφή
  3. Δεν είναι όμως παράξενο,γιατί στην Ελλάδα να βουλώνουν οι αγωγοί και στην Ευρώπη όχι?Εχουν άλλου είδους χαρτί υγείας ή άλλα σιφόνια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που να δεις οι ευρωπαίοι τι πλάκα παθαίνουν όταν τους λες ότι τα χαρτιά δεν τα πετάμε στην τουαλέτα.... Μένουν με ένα ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι τους... Πάντως ο υπάλληλος πολύ σαφής και απόλυτος στις οδηγίες και εξηγήσεις του... χαχαχαχαχ Φιλιά.
    Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ, σε ποια χώρα ζούσα τόσα χρόνια, μου λες; Δεν είχα καταλάβει ότι όλοι το "κάνουν" διαφορετικά!

      Διαγραφή
  5. "Το αποχετευτικο συστημα στο Βυζάντιο"πολύ καλό!! Εγώ μετακόμισα στη Γαλλία και βρήκα την υγειά μου!! (Βέβαια δε μετακόμισα γι αυτό!) Επιβεβαιώνω ότι οι ευρωπαίοι απορούν με το σύστημά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ που έζησα κάποιο διάστημα στην Ελβετία, επιβεβαιώνω με τη σειρά μου πως ούτε εκεί υπάρχουν καλαθάκια στις τουαλέτες.Μάλλον έχει να κάνει με τα δικά τους σιφόνια αλλά και το χαρτί υγείας τους που προφανώς είναι υδατοδιαλυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξέρουμε; Ή δεν ενδιαφερόμαστε να αλλάξουμε τα υδραυλικά στα νέα σπίτια που χτίζονται; Α, ναι ξέχασα...δεν κτίζεται τίποτα πια. Αλλά όταν χτιζόταν νέο σπίτι ή οικοδομή...κανείς δεν ενδιαφερόταν να αλλάξει το αποχετευτικό του σπιτιού; Κανείς υδραυλικός δεν μαθαίνει κάτι καινούργιο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέννυ μου ειδική δεν είμαι αλλά απ'ότι έχω καταλάβει δεν πρόκειται για τα υδραυλικά του κάθε σπιτιού μόνο. Είναι όλο το σύστημα που πάσχει... Παλαιότητα, έλλειψη συντήρησης κλπ κλπ

      Διαγραφή
  8. Είχα πρόσφατα σχετική συζήτηση με έναν εργαζόμενο της ευδαπ. Επιβεβαίωσε ότι απαγορεύεται η ρίψη των χαρτιών στην λεκάνη για καθαρά τεχνικούς λόγους. Οι κεντρικοί αγωγοί αποχέτευσης είναι υπερβολικά παλιοί, στενοί και με κακή "κυκλοφορία" με αποτέλεσμα να φράζουν. Μάλιστα μου είπε οτι ο κεντρικός αγωγός κάτω από την Πανεπιστημίου είναι σε τόσο άθλια κατάσταση που ζήτημα είναι να αντέξει μερικά χρόνια ακόμη χωρίς ρωγμή και...διαρροή προς τα "κάτω" του περιεχομένου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προφανώς οι κάδοι με το χρησιμοποιημένο χαρτί υγείας παραπέμπουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η λειτουργεία του δικτύου αποχέτευση της ΕΥΔΑΠ ρυθμίζεται από συγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας (Αποφ-Δ16γ/010/178/Γ/21-4-09 (ΦΕΚ-846/Β/6-5-09)) και όχι κατά την κρίση των υπαλλήλων της εταιρείας, των διαχειριστών των πολυκατοικιών ή άλλων καταναλωτών. Στο 5ο άρθρο του κανονισμού μπορεί κανείς να διαβάσει τις ουσίες και τις κατηγορίες ουσιών εκείνες, που δεν επιτρέπεται να καταλήγουν στο αποχετευτικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Αν το χαρτί υγείας απαγορευόταν, προφανώς αυτό θα αναφερόταν ρητά στο συγκεκριμένο άρθρο. Αντιθέτως αναφέρονται πολλές ουσίες, οι οποίες παρανόμως απορρίπτονται από αμαθείς ή ασυνείδητους καταναλωτές στο δίκτυο αποχέτευσης, οι οποίες πράγματι προκαλούν προβλήματα τόσο στο δίκτυο αποχέτευσης όσο και στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω τα έλαια τηγανίσματος, τα φάρμακα και τα χημικά όπως μπογιές, λιπαντικά κτλ. Αντίστοιχα, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τα αστικά στερεά απόβλητα, στους κάδους συλλογής των οποίων καταλήγουν τα χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας. Ας ασχοληθούμε και με το τι επιτρέπεται να ξεφορτωνόμαστε εκεί, έστω και αν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το τι βάζουμε εμείς, ο γείτονάς μας και ο διαχειριστής στον κάδο του δήμου δεν επηρεάζει άμεσα την τσέπη μας. Οφείλουμε να σεβόμαστε τους κανονισμούς, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, και στα περιβαλλοντικά ζητήματα εναρμονίζονται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία με τη σειρά της βασίζεται σε επιστημονική γνώση και όχι στο τι συνηθίζεται, τι φημολογείται και τις εκτιμήσεις μη ειδικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ξέρετε πάντως ότι ανά τας Ευρώπας έχουμε (κυριολεκτικά) γίνει ανέκδοτο (και) για αυτό. Έχοντας δε ζήσει και ταξιδέψει σε αρκετές χώρες τόσο της δυτικής (Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο κ.α.) αλλά κι της ανατολικής (Σερβία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ) , επιβεβαιώνω ότι ΠΟΥΘΕΝΆ αλλού δεν απαντώνται αυτά τα αηδιαστικά καλαθάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας ...αν αντιμετωπίζετε συχνά βουλώματα μπορείτε να απευθυνθείτε στη σελίδα μας Αποφράξεις Νέος Βουτζάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ουσία είναι στο χαρτί... τα χαρτιά που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα δεν είναι βιοδιασπομενα! Βάλτε βρυσακι για πλύσιμο και χρησιμοποιήστε ελάχιστο χαρτί. Το βιοδιασπομενο χαρτί μοιάζει να έχει χαμηλότερη ποιότητα από ότι έχουμε συνηθίσει αλλά είναι πιο ακριβό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;