Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

"The life-changing magic of tidying-up" της Marie Kondo

Τελευταία διάβασα ένα βιβλίο οργάνωσης που πρωτοεκδόθηκε στην Ιαπωνία με πωλήσεις που φτάνουν τα δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο!  Είναι το "Τhe life-changing magic of tidying-up" της Μαρί Κόντο, μιας 25χρονης Γιαπωνέζας που δουλεύει ως επαγγελματίας organizer στη χώρα της.

Το βιβλίο αυτό με επηρέασε αρκετά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα όσα γράφει η Κόντο.  Παρακάτω σας δίνω μια περίληψη που πιστεύω θα βρείτε πολύ ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα όσοι παθιάζεστε με θέματα οργάνωσης.

Αποτέλεσμα εικόνας για the life changing magic of tidying up
Η Μ. Κόντο ζει σε μια χώρα όπου η οργάνωση είναι αρετή, όπως στην Ελλάδα το φιλότιμο.  Τα παραδοσιακά γιαπωνέζικα σπίτια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από το μέσο Ευρωπαίο όχι απλά οργανωμένα αλλά... άδεια.  Τίποτα περιττό, απλότητα και λιτότητα.   Αυτά ίσχυαν μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες.  Ο σημερινός Γιαπωνέζος είναι πλέον υπερκαταναλωτικός, η γιαπωνέζικη αγορά συγκρίνεται με την αμερικάνικη σε ποικιλλία και προσβασιμότητα και οι Γιαπωνέζοι φαίνεται να αγοράζουν προϊόντα με τη σέσουλα, τα σπίτια γεμίζουν αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται και ο μέσος Γιαπωνέζος αισθάνεται ότι "προδίδει" τις αξίες των γονιών και των παππούδων του.   Τι συμβουλεύει η Μαρί: 



Η ΜΕΘΟΔΟΣ

Μην προσπαθείτε να οργανώσετε το σπίτι σας σταδιακά και λίγο-λίγο.  Θα το προσπαθείτε μια ζωή.  Αντίθετα κάντε έναν μαραθώνιο ξεσκαρταρίσματος για περιορισμένο χρονικό διάστημα μια κι έξω με την εξής σειρά:
  1. ρούχα
  2. βιβλία (η ίδια έχει μόνο 30)
  3. χαρτιά (πιστεύει ότι γενικά δεν μας χρειάζονται)
  4. λοιπά αντικείμενα (τα αποκαλεί komono και είναι τα είδη που κρατάμε χωρίς να χρησιμοποιούμε έτσι για να τα κρατάμε)
  5. αντικείμενα συναισθηματικής αξίας (τα βάζει τελευταία γιατί θεωρεί ότι αυτά είναι τα πιο δύσκολο να τα αποχωριστεί κανείς...)

Το ξεσκαρτάρισμα γίνεται ως εξής: όλα τα αντικείμενα κάθε κατηγορίας τοποθετούνται στο ΠΑΤΩΜΑ.  Κατόπιν παίρνουμε ένα-ένα ξεχωριστά στα χέρια μας και ρωτάμε αν η καρδιά μας γεμίζει χαρά όταν το βλέπουμε!  

Αν τώρα το αντικείμενο είναι πχ. μια παλιά κουτάλα για την οποία δεν τρελαινόμαστε, αλλά παράλληλα δεν έχουμε και τη δυνατότητα να  αντικαταστήσουμε άμεσα, προσπαθούμε να τη σεβαστούμε για τις υπηρεσίες που μας έχει προσφέρει μέχρι τώρα και να τη "συμπαθήσουμε"... Εντάξει, η Μαρί θεωρεί ότι και τα αντικείμενα έχουν ψυχή και ως τέτοια πρέπει να τους φερόμαστε.


ΤΑ ΜΕΣΑ (οργάνωσης και αποθήκευσης)

Η Μαρί δεν είναι φανατική των αποθηκευτικών μέσων (κουτιά, κιβώτια, organizers κλπ).  Επίσης πιστεύει πως κάθε σπίτι έχει τόσο αποθηκευτικό χώρο όσο μας χρειάζεται (πες τα, χρυσόστομη!).  Πιστεύει:

α) στην ντουλάπα της όπου τοποθετεί εκτός από ρούχα κι ένα σωρό άλλα αντικείμενα,

β) στο κουτί παπουτσιών, που θεωρεί ως το τελειότερο μέσο οργάνωσης

γ) σε συγκεκριμένο τρόπο διπλώματος των ρούχων (κάθετα, όχι το ένα πάνω στο άλλο) ώστε να εξοικονομείται χώρος

Αποτέλεσμα εικόνας για the life changing magic of tidying up

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι χώροι στους οποίους επεμβαίνει η Μαρί αδειάζουν δραματικά, κατά συνέπεια αλλάζει η ζωή των πελατών της καθώς υιοθετούν ένα νέο τρόπο σκέψης, μαθαίνουν να εστιάζουν σε ό,τι είναι σημαντικό για αυτούς και με αυτόν τον τρόπο τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους.  Κάποιοι χάνουν βάρος...

ΠΩΣ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μέχρι σήμερα δεν μπόρεσα να εφαρμόσω την τεχνική της Μαρί γιατί είναι όντως τεχνική-σοκ. Κυριολεκτικά σε απογυμνώνει από τις μικρές καθημερινές και ένοχες απολαύσεις σου (ναι, μου αρέσει να έχω δύο μωβ στυλό, αρκετά κραγιόν και πολλά λευκά φανελάκια!)  

αλλά

πέταξα κι έδωσα ένα σωρό πράγματα (κυρίως δώρα από συγγενείς, φίλους και οικογένεια που κρατούσα ενοχικά χωρίς να χρησιμοποιώ).  Η Μαρί πιστεύει ότι το δώρο είναι για να δίνει χαρά την ώρα που το προσφέρεις ή σου προσφέρεται: το μετά δεν έχει πολλή σημασία.  Αν έδωσε χαρά απλά η χειρονομία, το δώρο-αντικείμενο έχει εκπληρώσει το σκοπό του. Δεν είναι υπέροχο και ταυτόχρονα λυτρωτικό;

Φιλάκια πολλά...

5 σχόλια:

  1. Μάλλον ήρθε η ώρα να δράσουμε. Να δω τον χρόνο που θα τον βρούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, καταλαβαίνω αλλά πραγματικά κερδίζεις πολύ χρόνο όταν οργανωθείς... καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  2. Με άγγιξε πολύ το 8έμα!Μάλλον έχω και ιαπωνική καταγωγή!Το να κυκλοφορείς σε έναν λιτό χώρο,είναι ποιότητα ζωής.Και το ξεσκαρτάρισμα,λύτρωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια απόφαση είναι.. Προσωπικά, θα μπορούσα να πετάξω τα 3/4 του σπιτιού. Δεν μου αρέσει να έχω πολλά πράγματα τριγύρω. Αλλά σκέφτομαι ότι θα ήταν πραγματικό σοκ για την υπόλοιπη οικογένεια, οι οποίοι σίγουρα δεν έχουν την ίδια άποψη. Τι να κάνω δεν ξέρω, γιατί μετά θα ζητάνε εκείνο και το άλλο και το παράλλο και άντε να εξηγήσεις ότι δεν τα έχουν πια, γιατί εμένα με έπιασε το μινιμαλιστικό μου. Οπότε θα ξεκινήσω με τα δικά μου πράγματα και με τα υπόλοιπα βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ιαπωνική προσέγγιση είναι λίγο ...χαρακίρι! Θα την πρότεινα για οικογένειες με μεγάλο πρόβλημα. Ολοι εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να πάμε πιο συντηρητικά και να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας. Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή

Σχολιάκι;