Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Το πρώτο μου σπίτι: ποια λάθη να αποφύγω!

Το σπίτι μας έχει αξία. Δεν αναφέρομαι στην αξία του από ψυχολογικής πλευράς (ζεστασιά, θαλπωρή κλπ) αλλά από πρακτικής πλευράς: έχει μια τιμή, κοστίζει τόσο να το αγοράσεις όσο και να το συντηρήσεις.  Το σπίτι βέβαια πρέπει να το ζεις, αλλά με σεβασμό.  Κάθε τι που σε περιβάλλει μπορεί να μην έχει ψυχή (οι Ιάπωνες διαφωνούν!) αλλά έχει μια ιστορία μικρής ή μεγάλης προσφοράς.  Σου δίνει και πρέπει να του δώσεις.




Δεν τα είχα καταλάβει όλα αυτά όταν "άνοιξα σπίτι" το '99!  Κι από τότε δείτε για τι έχω μετανιώσει:

  • δεν επένδυσα όταν είχα περισσότερα χρήματα.  Τώρα μου λείπει πχ. ένας καινούριος ηλεκτρικός πίνακας, μια ανανέωση στο μπάνιο κλπ.  Το σπίτι κοινώς "ζητάει"...
  • δεν έβαφα σε τακτικά διαστήματα το σπίτι μου (κάθε 5-6 χρόνια περίπου)
  • δεν συντήρησα τα έπιπλα εξωτερικού χώρου όπως θα έπρεπε
  • δεν ήξερα πως να καθαρίσω συγκεκριμένα υλικά και αντικείμενα του σπιτιού (πχ. πορσελάνη, τα καπέλλα των φωτιστικών, τα μπράτσα του καναπέ, το φούρνο, τις κεραμικές εστίες, κλπ)
Αποτέλεσμα εικόνας για home plan
homeplanguru.co.in
Το σημαντικότερο; Δεν είχα ένα συγκεκριμένο πλάνο για κάθε χώρο του σπιτιού.  Τι εννοώ; Δεν είχα κατά νου ποια πρέπει να είναι η αύρα κάθε χώρου, τι πρέπει να μεταδίδει κάθε χώρος κι αυτό το πετυχαίνει κανείς επιλέγοντας τα σωστά υλικά, τα σωστά χρώματα, τα σωστά υφάσματα, κλπ.  Κι όταν λέω τα "σωστά" εννοώ τα σωστά για μένα, για την προσωπικότητά μου, γι' αυτό που είμαι. Βέβαια επειδή το σπίτι αλλάζει με τον καιρό και τις ανάγκες που προκύπτουν καλό είναι να μην κάνουμε στην αρχή πολύ δεσμευτικές επιλογές: πχ. έχω ένα γνωστό που επειδή του άρεσε ο αιγυπτιακός πολιτισμός είχε τοποθετήσει στους τοίχους ταπετσαρία με Φαραώ, Νείλους, γάτες και λοιπά σύμβολα.  Το μετάνιωσε όταν συνειδητοποίησε ότι τελικά του άρεσε ένα "προχωρημένο" βιομηχανικό στυλ για το σπίτι του...

'Ολα τα παραπάνω διορθώνονται αλλά με μεγαλύτερο κόπο ή με κάποια επένδυση. (Για μένα ουσιαστικά όλα τα λάθη που έκανα οδήγησαν στη δημιουργία του blog μου: ο σκοπός μου ήταν και παραμένει να δημιουργήσω σταδιακά ένα χώρο στον οποίο να αρέσει στην οικογένεια και σε μένα να ζούμε και να δημιουργούμε.)

'Οπως και 'να χει το πράγμα, καλορίζικο να είναι το νέο σας σπιτικό κι από λάθη όλοι κάναμε, όλοι κάνουμε κι όλοι θα (ξανα)κάνουμε!!!


2 σχόλια:

  1. Τόνια μου όλοι κάνουμε λάθη και συνεχίζουμε να κάνουμε...το σπίτι μας μεγαλώνει και "μεστώνει" μαζί μας. Δεν σταματάμε ποτέ να προσθέτουμε ή να αφαιρούμε ανάλογα με τα κέφια μας. Σημαντικό βέβαια είναι να συντηρείται όπως ένας ζωντανός οργανισμός και σαν τέτοιο πρέπει να το υπολογίζουμε. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mου άρεσε αυτό το "ζωντανός οργανισμός"! Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή

Σχολιάκι;