Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Μια τυπική μέρα στη ζωή της μητέρας μου (40 χρόνια πριν)!

Ρουτίνες, ρουτίνες, συνέχεια μιλάω και γράφω για ρουτίνες που κρατάνε το σπίτι καθαρό και οργανωμένο.  Ρουτίνες που δεν γίνονται ενστικτωδώς αλλά με χαρτί και μολύβι ή με το smartphone στο χέρι.  Πως άραγε κράταγε το σπίτι της η μητέρα μου;  Τώρα που ασχολούμαι περισσότερο με αυτά τα θέματα ξεκαθαρίζουν μέσα στο μυαλό μου οι καθημερινές της κινήσεις 40 χρόνια πριν:

Αποτέλεσμα εικόνας για vintage housewives
funstuffcafe.com


Πρωινή ρουτίνα:
  • σηκωνόταν νωρίς το πρωί πριν απ' όλους
  • φρόντιζε πρώτα τον εαυτό της: καθαριότητα (έκανε ντους χωρίς να μπαίνει στην μπανιέρα για να μην μας ξυπνήσει!), ντύσιμο (φούστα, καλσόν πάντα)
  • προσευχόταν
  • μας ξύπναγε (προικισμένη με εκπληκτική φωνή σοπράνο η φωνή της ακουγόταν κάτι σαν "εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες"!)
  • έφτιαχνε πρωινό για όλους (έστιβε 3 μεγάλα ποτήρια πορτοκαλάδα με τα χέρια κάθε μέρα, πολλές φορές και το απόγευμα), μαρμελάδες σπιτικές, βούτυρα, ψωμιά μέχρι να σκάσουμε.  Μετά από μας έτρωγε κι εκείνη.
  • μας σταύρωνε πριν βγούμε από την πόρτα
Αποτέλεσμα εικόνας για vintage housewives
indulgy.com
Η μέρα της
  • πρώτη σκέψη "τι θα μαγειρέψω σήμερα;" (μπορούσε να το κάνει χωρίς να προγραμματίζει από την προηγούμενη γιατί α) είχε πάντοτε γεμάτα ντουλάπια τροφίμων και ψυγειοκαταψύκτη, και β) γιατί είχε περιορισμένη γκάμα φαγητών να ετοιμάσει (δεν υπήρχε τότε το pinterest να την ξεμυαλίσει και οι ξένες κουζίνες ήταν άγνωστες λέξεις))
  • δεύτερη σκέψη "μου λείπουν κάποια ψιλοπράγματα".  Και να οι βόλτες στο φούρνο, στο μανάβικο και το μπακάλικο της γειτονιάς.  Συνάντηση στο δρόμο με την κυρία Τούλα: "τι κάνουν τα παιδιά;", "θα βρέξει, Τούλα μου, κι έχω βάλει πλυντήριο"...
  • μετά το μαγείρεμα (γιατί αυτό έπρεπε να τελειώσει πρώτα), πάλευε με το σπίτι: κρεβάτια, σκούπα καθημερινά -όχι ηλεκτρική, απλή με πανί-, τουαλέτες (τη μυρωδιά της χλωρίνης την έχω τόσο συνηθίσει που δεν μου φαίνεται δυσάρεστη...), σιδερώματα (ντάνες τα ρούχα γιατί συνήθιζε να σιδερώνει τα πάντα εκτός από τις κάλτσες), πλυντήριο (έπλενε πολλά ρούχα στο χέρι γιατί το πλυντήριο δεν το είχε πάρει με καλό μάτι - μόνο για πετσέτες/σεντόνια)
  • σιγύρισμα (αυτό δεν της έπαιρνε πολύ ώρα γιατί το σπίτι μας είχε μετρημένα πράγματα.  Αυτό που θυμάμαι ήταν ότι οι ντουλάπες, τα ντουλάπια και τα πατάρια ασφυκτιούσαν.  Η μεταπολεμική γενιά δεν πετούσε εύκολα πράγματα...) 
  • το μεσημέρι ξεκουραζόταν μισή ωρίτσα.  'Οταν σηκωνόταν, έφτιαχνε καφέ ελληνικό για να ανοίξουν τα μάτια της
Αποτέλεσμα εικόνας για vintage housewives
theurbanhousewife.com
Βραδυνή ρουτίνα
  • Το απόγευμα ετοίμαζε το βραδινό φαγητό (ξεχωριστό φαγητό παρακαλώ από το μεσημεριανό, ζούσαμε για να τρώμε!)
  • μάζευε πάντα την κουζίνα και έβγαζε έξω τα σκουπίδια
  • τηλεόραση (κάποια ελληνική ταινία, κάποια σειρά)
  • προσευχή
  • παραπατώντας απ' την κούραση πήγαινε για ύπνο

Σάββατο απόγευμα: μόνη της πεντικιούρ, μανικιούρ, μπικουτί γιατί την Κυριακή είχε εκκλησία

Κυριακή: πολλές φορές τη θυμάμαι να πηγαίνει ένα ταψί με ψητό στο φούρνο για να το ψήσει.  Πήγαινε και το έπαιρνε το μεσημέρι.  Ως σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο!

Η μαμά μου είναι σήμερα 79 χρονών, έχει 3 παιδιά και 3 εγγόνια και πρόσφατα μου είπε ότι αισθάνεται 17.  Τι να πει κανείς... Τα συμπεράσματα δικά σας! Φιλιά!

UPDATE:
Επειδή υπάρχει κάποιος ανώνυμος σχολιαστής που δικαίως τονίζει πόσο υπερφορτωμένη εξακολουθεί να είναι η σημερινή γυναίκα επειδή εργάζεται, νομίζω ότι πρέπει να συμπληρώσω ότι αρκετές γυναίκες της γενιάς της μητέρας μου (συμπεριλαμβανομένης της μητέρας μου) εξασφάλιζαν κάποιο εισόδημα κάνοντας συχνά-πυκνά διάφορες δουλειές του ποδαριού (τώρα τις αποκαλούν part-time) για να εξασφαλίσουν τις ξένες γλώσσες και τα φροντιστήρια των παιδιών τους.  Επιπλέον πολλές από αυτές γηροκομούσαν τους άρρωστους συγγενείς τους, κρατούσαν τα παιδιά της γειτόνισσας και πρόσφεραν βοήθεια στη γειτονιά ή στην εκκλησία χωρίς να περιμένουν καμμία ανταμοιβή.  

10 σχόλια:

  1. Φοβερή η μαμά! Ούτε Planner ούτε τίποτα!!! Απλή ζωή! Πώς τα έχουμε μπερδέψει σήμερα τόσο πολύ; Έχεις δίκιο, μας ξεμυαλίζει το ίντερνετ τελικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρομποτάκι σωστό χωρίς να το ξέρει η μαμά! Και οι περισσότερες μαμάδες της εποχής της!

      Διαγραφή
  2. Απίστευτες οι γυναίκες αυτής της γενιάς!!! και ποτέ μα ποτέ, όσο κουρασμένες κι αν ήταν, δεν άφηναν το παραμικρό για....αύριο! ό,τι περνούσε από το μυαλό τους το έκαναν την ίδια ώρα! (κάποιες το κάνουν ακόμα και τώρα παρά την ηλικία τους). Αξιοζήλευτες!
    Έλλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δύναμη αυτής της γενιάς ήταν απίστευτη. Αυτή στηρίζει ακόμα και σήμερα τις ελληνικές οικογένειες σε περιόδους κρίσης. Σειρά μας τώρα!!!

      Διαγραφή
  3. Μονο που οι μαμάδες μας ζούσαν πιο απλή ζωή από μας:δεν πηγαινοέφερναν παιδιά στα σχολεία,σε πάρτυ,θέατρα,δραστηριότητες κάθε είδους και κυρίως δε δούλευαν.Σήμερα η ζωή είναι πιο πολύπλοκη και είναι δύσκολο να μην ακολουθήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ, διάβασε το update που έχω προσθέσει στην ανάρτηση ως απάντηση του σχολίου σου.

      Διαγραφή
  4. Μονο που οι μαμάδες μας ζούσαν πιο απλή ζωή από μας:δεν πηγαινοέφερναν παιδιά στα σχολεία,σε πάρτυ,θέατρα,δραστηριότητες κάθε είδους και κυρίως δε δούλευαν.Σήμερα η ζωή είναι πιο πολύπλοκη και είναι δύσκολο να μην ακολουθήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ, τις θαυμάζω αυτές τις γυναίκες! Πράγματα που μου έκαναν εντύπωση: φούστα καλσόν κάθε μέρα, προσευχή δυο φορές την ημέρα, πλύσιμο στο χέρι, σιδέρωμα, καθημερινά, δυο φαγητά την ημέρα! Και να φροντίζει και τον εαυτό της με τρία παιδια! Καλή μου Τόνια, ρωτά τη σε παρακαλώ που την βρίσκει τόση ενέργεια; Γιατι με δυο παιδια και χωρις να κάνω όοοολα αυτά καθημερινά, είμαι ενα κινούμενο πτώμα! Α, και παίρνω και βιταμίνες! Φαίνεται όμως ότι κι εσυ της εμοιασες! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν της έχω μοιάσει, πίστεψέ με! Είμαι τεμπέλικη φύση και ψάχνω πάντα τις εύκολες λύσεις. Να τα λέμε όλα...

      Διαγραφή
  6. Σίγουρα,δεν μπορώ να πω πως κουράζομαι,κα8ώς 8υμάμαι την μαμά μου πώς δούλευε.Δεν την είχα δει ποτέ να βλέπει τηλεόραση-πού τα δικά μας..σερφαρίσματα τώρα!Αλλά και τέτοια ζούρλα που τις έδερνε τις μάνες μας,καλή ήταν?Καημό το είχα να παίξει μαζί μας,να κα8ήσει μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;