Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Δεν πετάμε τίποτα! (Φρούτα & Λαχανικά Summer Edition)

Έχετε μπει ποτέ σε κουζίνα εστιατορίου να δείτε πως γίνεται η διαχείριση των τροφίμων;  Δεν πετάνε ΤΙΠΟΤΑ προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Γιατί όχι κι εμείς; 
letsgomaldives.com




Γενικά:

- πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας σε διάλυμα νερού-ξυδιού για να αφαιρέσουμε όσα περισσότερα βακτήρια μπορούμε ώστε να επιμηκύνουμε τη διάρκεια ζωής τους

- ξεχωρίζουμε τα προϊόντα που έχουν ωριμάσει από τα αγίνωτα και τα καταναλώνουμε πρώτα

- ξεχωρίζουμε τα ευπαθή προϊόντα (πχ. φράουλες) από τα πιο ανθεκτικά (πχ. καρπούζι) και τα καταναλώνουμε πρώτα

- πλένουμε - στεγνώνουμε - φτιάχνουμε ατομικές μερίδες χρησιμοποιώντας γυάλινα ή πλαστικά δοχεία ή ακόμα και ειδικές πλαστικές σακούλες

- αποθηκεύουμε κάθε τρόφιμο στην ιδανική γι' αυτό θέση. 

- αποθηκεύουμε τα αμυλούχα τρόφιμα (πχ. πατάτες, μήλα, μπανάνες) μακριά από τα υπόλοιπα γιατί αποδεσμεύουν σταδιακά αέρια που βοηθούν στην γρηγορότερη ωρίμανση των υπολοίπων

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ:


kenwoodworld.gr
- Φράουλες - Κεράσια: τα πλένουμε σε διάλυμα νερού-ξυδιού, αφήνουμε να στεγνώσουν και τοποθετούμε στο ψυγείο σε σημείο χωρίς έντονη ψύξη. Καταναλώνουμε άμεσα.

- Καρπούζια - Πεπόνια: τοποθετούνται πάντα στο ψυγείο καλυμμένα με διαφανή μεμβράνη στο σημείο όπου έχουν κοπεί.  Δεν έχει νόημα να τα κόψουμε σε ατομικές μερίδες και να τα βάλουμε στο ψυγείο γιατί επηρεάζεται η γεύση τους

- Βερίκοκα - Νεκταρίνια - Γερμάδες/Ροδάκινα - Σταφύλια: πλύσιμο με διάλυμα νερού-ξυδιού, στέγνωμα και αποθήκευση ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης εκτός ή εντός ψυγείου.  Τα σταφύλια μπορούμε να τα κόψουμε σε μερίδες και να τα βάλουμε στο ψυγείο χωρίς να αφαιρέσουμε το τσαμπί από τις ρώγες.

Μπανάνες: πάντα εκτός ψυγείου.  Για να διατηρηθούν 1-2 μέρες περισσότερο, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη το σημείο (κοτσάνι) όπου ενώνονται μεταξύ τους.  Για να μην πάνε χαμένες, όταν αρχίζουν να μαυρίζουν, τις τεμαχίζουμε και τις βάζουμε στην κατάψυξη.  Με μερικά δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ για να φτιάξουμε χυμούς και smoothies.

- Σύκα: ευπαθή φρούτα που συντηρούνται στο ψυγείο. Καλό είναι να τα βρείτε ώριμα και να τα καταναλώσετε την ίδια μέρα.

ΓΙΑ ΤΑ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ) ΛΑΧΑΝΙΚΑ:


buzzle.com
- Ντομάτες: ιδανικά εκτός ψυγείου, όταν τις δείτε να ωριμάζουν επικίνδυνα τις πολτοποιείτε και τις προσθέτετε στα κοκκινιστά του καλοκαιριού. Extra tip: αν αγοράζετε πελτέ συσκευασμένο από το σούπερ μάρκετ, θα δείτε ότι έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής.  Τοποθετείστε τον σε παγοθήκες στην κατάψυξη και κάθε φορά που χρειάζεστε μια ποσότητα απλά αφαιρέστε τους κύβους περιμετρικά με ένα μαχαιράκι.

- Αγγούρια - Μελιτζάνες - Κολοκυθάκια - Φασολάκια - Αρακάς : σχετικά ευπαθή λαχανικά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό.  Μην καθυστερήσετε την κατανάλωσή τους

- Πιπεριές: στο ψυγείο αντέχουν αρκετές μέρες χωρίς να αλλοιώνεται η γεύση τους

- Πρασινάδες (σαλάτα, σπανάκι, μαρούλι, χόρτα) στο ψυγείο τοποθετείστε μια πετσέτα από πάνω τους για να τραβάει την υγρασία.  Εναλλακτικά χαρτί κουζίνας.

Και τα απαραίτητα:

- Πατάτες, σε σκιερό, στεγνό μέρος μακριά από τα κρεμμύδια
www.goldenmag.gr
- Κρεμμύδια, σε σκιερό, στεγνό μέρος μακριά από τις πατάτες!  Εxtra tip: κόβετε τα κρεμμύδια σε κομματάκια και τα τοποθετείτε σε ειδική πλαστική σακούλα στην κατάψυξη.  Το καθημερινό μαγείρεμα γίνεται παιχνιδάκι. Να σημειωθεί ότι το κρεμμύδι αργεί να μαυρίσει κατά το τσιγάρισμα, με αποτέλεσμα το φαγητό να γίνεται πιο ελαφρύ.
kipouremata.blogspot.com
- Σκόρδα, διατηρούνται εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό χωρίς ίχνη αλλοίωσης

Λεμόνια: το καλοκαίρι διατηρήστε τα μέσα στο ψυγείο.  Αν τα δείτε να χαλάνε, στύψτε τα και τοποθετείστε το χυμό τους σε παγοθήκες.  Αν είναι ακέρωτα, μπορείτε να τοποθετήσετε σε παγοθήκες και το ξύσμα τους. 

Καρότα: στο ψυγείο μένουν αναλλοίωτα αρκετές μέρες.  Αν τα χρησιμοποιείτε συνήθως στο φαγητό, μπορείτε αφού τα καθαρίσετε, να τα κόψετε σε ροδέλες, να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα έχετε έτοιμα για τα καθημερινά, καλοκαιρινά σας πιάτα

Περιμένω τα δικά σας tips οικονομικής διαχείρισης φρούτων και λαχανικών που κάθε καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους!

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

8 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές!
    Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τα μυρωδικά όπως βασιλικό σε παγοθήκες με ελαιόλαδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόνια γεια! Διαβάζω το μπλογκ σου εδώ και κάτι μήνες και μου αρέσει πολύ – έχω υιοθετήσει αρκετά από τα πολύ καλά tips σου (με προσαρμογές βέβαια γιατί δουλεύω full time...)!

    Σωτήριο post το σημερινό γιατί ενώ πάντα προσπαθώ τελικά όλο και κάτι θα καταλήξω να πετάξω από φρούτα/λαχανικά. Μια ερώτηση: Το διάλυμα νερού ξυδιού περίπου σε τι αναλογία να είναι; Επίσης, υποθέτω ότι χρησιμοποιείς λευκό ξύδι, αλλά μιας και ψάχνεσαι μήπως τυχόν έχεις βρει πουθενά αυτό το εντελώς διαφανές απεσταγμένο ξύδι που αναφέρεται σε αγγλόφωνα μπλογκ;

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Για το διάλυμα: Βάζω 1/4 τουλάχιστον ξύδι και φροντίζω να παραμείνει το φρούτο μέσα στο διάλυμα γύρω στο δεκάλεπτο. Χρησιμοποιώ ξύδι από λευκό κρασί αλλά θα μπορούσα κάλλιστα να χρησιμοποιήσω και ξύδι από κόκκινο κρασί. Η οξύτητα είναι η ίδια. Στα λευκά ρούχα στο πλυντήριο χρησιμοποιώ λευκό ξύδι από τα lidl το πιο λευκό που έχω συναντήσει στην ελληνική αγορά.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Τόνια μου!

    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου. Έχω βρει έναν καινούριο έρωτα εδώ και λίγο καιρό. Τις ντομάτες..! Τι καταπληκτικό που είναι αυτό το τρόφιμο. Φροντίζω πάντα να τις βάζω λίγο στο ψυγείο έτσι ώστε να είναι δροσερές όταν τις σερβίρω.. σε κάθε γεύμα εννοείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;