Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Εβδομαδιαία Ρουτίνα Καθαριότητας!


Μια φορά την εβδομάδα (συνήθως Παρασκευή ή Δευτέρα) μαζεύω τα κουράγια μου, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι ο άνθρωπος όλα μπορεί να τα κάνει αν έχει θέληση (και άλλα πολλά τέτοια ηθικοπλαστικά) και ότι αύριο έρχονται τα πεθερικά (το τελευταίο πάντα πιάνει...) και αρχίζω την καθαριότητα του σπιτιού:

Πριν αρχίσω, φροντίζω να έχω ολοκληρώσει την πρωινή ρουτίνα καθαριότητας. Κατόπιν συγκεντρώνω ό,τι χρειάζομαι (πανιά από μικροίνες, σκούπα ηλεκτρική, σκούπα σουίφερ, γάντια και απορρυπαντικά για τζάμια και πατώματα).  Τα βήματα που ακολουθώ είναι τα εξής:

α. Σκουπίζω τις βεράντες (κάθε βεράντα έχει δική της σκούπα και φαράσι).  Ρίχνω ένα στρώμα νερού με το λάστιχο και με την ίδια σκούπα σπρώχνω τα νερά προς τις αποχετεύσεις (διάρκεια: μισή ώρα - έχω μεγάλες βεράντες)
gardendelight.gr


β. Ξεσκονίζω το εσωτερικό του σπιτιού με ένα ελαφρά νωπό πανάκι (διάρκεια: 10 λεπτά) - επίσης χρησιμοποιώ ανάλογα ένα φαρδύ πινέλο ή το ειδικό στόμιο της ηλεκτρικής σκούπας για λεπτομέρειες
safeshop.gr
γ. Βάζω ηλεκτρική σκούπα (διάρκεια 15-20 λεπτά)
e-go.gr

δ. Σφουγγαρίζω πλακάκια και παρκέ (15 λεπτά)

ε. Καθαρίζω τα τζάμια και τους καθρέφτες (διάρκεια: 20 λεπτά) χωρίς πολλή λεπτομέρεια
newsbeast.gr
ζ. Αλλάζω σεντόνια στα υπνοδωμάτια (10 λεπτά)

newsbeast.gr
η. Περνάω με απολυμαντικό: σταθερά τηλέφωνα, κινητά, τηλεκοντρόλ, πληκτρολόγια κλπ

Σχεδόν όλη η διαδικασία είναι copy από το site της Flylady (www.flylady.net) και υποτίθεται ότι πρέπει να διαρκέσει μια μόνο ώρα.  Εμένα μου βγαίνει κάτι παραπάνω (μιάμιση ώρα+), αν χτυπήσει τηλέφωνο δεν με φτάνει το δίωρο!  Βάζω λοιπόν απαραίτητα χρονόμετρο και κινούμαι γρήγορα.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά για τον χρόνο που επενδύω και γενικά θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ρουτίνα μού έχει λύσει τα χέρια.

Και για όσους ρωτήσουν τι γίνεται με το μπάνιο και την κουζίνα, να πω ότι εκεί εφαρμόζω το σύστημα των ζωνών για το οποίο θα μιλήσω εκτενέστερα σε επόμενη ανάρτηση.

5 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το σύστημα της flylady, το έχω μελετήσει, το προσπάθησα αλλά δεν μου βγαίνει με τίποτα... Μου αρέσουν όμως πολύ οι ρουτίνες που έχει!
    Έτσι εφαρμόζω το δικό μου πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στην ίδια λογική. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω δει το δικό σου πρόγραμμα. Αν μακροπρόθεσμα δεν μου βγει αυτό που κάνω τώρα, θα το δοκιμάσω (διαφορετικό δωμάτιο κάθε μέρα της εβδομάδας, αν δεν κάνω λάθος).

      Διαγραφή
    2. Ναι, κάθε μέρα και ένα δωμάτιο, αλλά όχι με τόση λεπτομέρεια που λέει η flylady!

      Διαγραφή
  2. Μόνο 1μιση ώρα; Όπως τα ακούω θα μου έπαιρναν όλα μαζί κανένα 3ωρο χωρίς διάλειμμα!! Μήπως είμαι λίγο αργή;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το πρόγραμμα κουμπώνει με το σύστημα των ζωνών που ακολουθώ. Γι'αυτό και πχ. η ηλεκτρική σκούπα είναι 15 λεπτά. Δεν τραβάω κρεββάτια και καναπέδες για να καθαρίσω από πίσω. Βεβαίως εξαρτάται από το σπίτι του καθενός: εγώ μένω σε ένα διαμέρισμα 92 τετραγωνικών! Νομίζω ότι είμαι ένας μέσος όρος! Οσοι έχουν μεγαλύτερα σπίτια πρέπει να αφιερώσουν περισσότερη ώρα... Φιλιά

      Διαγραφή

Σχολιάκι;