Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οργανώστε τα οικονομικά σας Ι

arcade-mania.info
Μπορείτε να απαντήσετε αυτή τη στιγμή στις παρακάτω ερωτήσεις: 

- Πόσα χρήματα έχω στην τράπεζα;
- Πόσα χρήματα υπάρχουν μέσα στο σπίτι μου;
- Πόσα χρήματα έχω στο πορτοφόλι μου; 
- Πόσα χρήματα χρωστάω; 

Αν είστε σίγουροι για τις απαντήσεις σας και πιστεύετε πως μπορείτε να δώσετε με ακρίβεια τα σωστά νούμερα, μη διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο. Εάν όχι, δώστε λίγη προσοχή! 


Η πιθανή διάγνωση είναι ότι σας λείπει ένα σύστημα οργάνωσης των οικονομικών σας, το οποίο βέβαια δεν θα σας κάνει αυτόματα πλούσιους αλλά θα σας δείξει που βρίσκεστε, ποια είναι τα όριά σας, που μπορείτε να κάνετε οικονομία και εάν μπορείτε να αποταμιεύσετε.

Σε ένα φύλλο εργασίας τύπου Excel φτιάχνετε ένα πίνακα ως εξής: γράφετε οριζόντια τους μήνες του χρόνου και κάθετα δύο κατηγορίες α.ΠΑΓΙΑ ΕΞΟΔΑ και β. ΤΡΕΧΟΝΤΑ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ) ΕΞΟΔΑ. 

Κάτω από τα ΠΑΓΙΑ ΕΞΟΔΑ, γράφετε τις κατηγορίες εξόδων, το ύψος των οποίων γνωρίζετε με ακρίβεια και αφορούν αναπόφευκτες δαπάνες, δηλαδή ηλεκτρικό ρεύμα, παροχή νερού, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, ασφάλειες, θέρμανση, κλπ. 

Κάτω από τα ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΕΞΟΔΑ, γράφετε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες εξόδων, πχ. σούπερ-μάρκετ, ρούχα-παπούτσια, κομμωτήρια, βιβλία-χαρτικά, δώρα, εισιτήρια, διακοπές, υδραυλικός, ιατρικά έξοδα κλπ. 

Γεμίστε τα κενά. Ο,τι δεν γνωρίζετε, το συμπληρώνετε κατά προσέγγιση. Επίσης μπορείτε, χρησιμοποιώντας διαφορετικό χρώμα, να κάνετε προβλέψεις συμπληρώνοντας τα ποσά τα οποία θα κληθείτε να πληρώσετε στο μέλλον.

Για τα πάγια είναι εύκολο: παίρνετε τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ, γράφετε το ανάλογο ποσό ανά μήνα και στο τέλος βγάζετε το σύνολο οριζόντια και κάθετα. Έτσι βλέπετε τι χρεώνεστε συνολικά όλο το χρόνο ανά κατηγορία και ανά μήνα. 

Για τα τρέχοντα πρέπει να κρατάτε (και να ζητάτε) αποδείξεις. Κάθε εβδομάδα τις προσθέτετε ανά κατηγορία, πχ. τόσα για σούπερ-μάρκετ, τόσα για τσιγάρα, τόσα για καλλυντικά, κοκ. 

Προσθέτετε τα πάγια και τα τρέχοντα κάθε μήνα και ιδού μπροστά σας έχετε την εικόνα των εξόδων σας σε όλο της το μεγαλείο... Γιατί άλλο να τα έχεις καταγεγραμμένα νοερά στο μυαλό σου και άλλο να τα βλέπεις μπροστά στα μάτια σου... 

Τώρα είναι η ώρα να γράψετε τα έσοδά σας ανά μήνα. Κάντε τις αφαιρέσεις (έσοδα μείον έξοδα) και δείτε τι σας μένει πραγματικά στην τσέπη ή αν βρίσκεστε διαρκώς σε μια κατάσταση με αρνητικό πρόσημο. 

Οι ενέργειες από εδώ και πέρα είναι δικές σας. Τώρα ξέρετε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάκι;