Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Οι παγίδες του shopping

photo www.elle.gr
Θέλει τέχνη να γεμίσεις ένα σπίτι με αντικείμενα που δε χρειάζεσαι.  Οχι βέβαια από την πλευρά του καταναλωτή (εκεί χρειάζεται μόνο βλακεία) αλλά από την πλευρά του εμπορικού κόσμου που διαθέτει χίλια κόλπα να σε κάνει να αγοράσεις εκείνο το γκατζετάκι που σε 6 μήνες δεν θα θέλει να το δει ούτε αυτός που το 'φτιαξε, ή εκείνο το καταπληκτικό μηχάνημα που πολτοποιεί, κουρεύει το σκύλο και σου ξύνει την πλάτη...

Τα κυριότερα κόλπα στα οποία "πέφτουμε" οι περισσότεροι ανεξαρτήτως εξυπνάδας:

-Το 3 στην τιμή του ενός.  Εκ πρώτης όψεως η προσφορά φαίνεται δελεαστική.  
  • αν έχεις δοκιμάσεις το προιόν και σου κάνει, πάσο... αλλά, αν δεν ξέρεις το προιόν και φορτώνεσαι τρία τεμάχια τότε είσαι τουλάχιστον επιπόλαιος
  • δεν ξέρεις αν μετά από κάποιο διάστημα το βαρεθείς, το εγκαταλείψεις και πας να αγοράσεις κάποιο άλλο
  • έχεις τον απαραίτητο χώρο για τρεις συσκευασίες σαμπουάν, τρεις συσκευασίες κοντίσιονερ, α να μην ξεχάσω την προσφορά για 30 ρολλά χαρτί τουαλέτας;;;
-το πάρε 3, και ένα "μπρελόκ" δώρο. Αυτή η λέξη "δώρο" μας ζαλίζει και πέφτουμε σαν τα κοτόπουλα στην παγίδα.

Συνήθως όταν βλέπετε τη λέξη "δώρο" σημαίνει ότι το προιόν πρέπει για κάποιο λόγο να φύγει από το ράφι.  Η δεν είναι καλό προιόν, ή για κάποιο λόγο δεν προτιμήθηκε από το αγοραστικό κοινό.  Γιατί να θέλετε να αγοράσετε την μπαγκατέλλα;;; Για να πάρετε το μπρελόκ; Μην τρελλαθούμε!

- με αγορές άνω των 50 ευρώ σε κάποιο είδος, παίρνεις άλλο ένα σε μέγεθος ταξιδίου. Απάτη!!! Αν λοιπόν εσύ έχεις αποφασίσει να ξοδέψεις μόνο 30 ευρώ, θα χρεωθείς άλλα 20 που δεν είχες υπολογίσεις. Επιπλέον θα φορτωθείς προιόντα που μπορεί να λήξουν πριν προλάβεις να τα χρησιμοποιήσεις.  

- σούπερ προσφορά - υπερπροσφορά - μόνο για λίγες μέρες ή περιορισμένης κυκλοφορίας
Με λίγα λόγια δηλαδή, αν τη χάσεις αυτή την σούπερ-ντούπερ προσφορά, θα είσαι ένας looser και μισός, γιατί αυτή η προσφορά είναι ανεπανάληπτη, καταπληκτική και αξεπέραστη. ΦΟΥΜΑΡΑ.  Ρίχνουν δίχτυα για να πιάσουν πολλά ψάρια. Εσείς όμως ξέρετε: κανείς δεν αρρώστησε, κανείς δεν έχασε τη μιλιά του ή τα μαλλιά του, όταν έχασε την υπερπροσφορά με την τιμή του "βόρειου πόλου" (αν καταλαβαίνετε τι εννοώ!).  Φυλαχτείτε!

- Αγορά από "υποχρέωση". Η πωλήτρια σου έχει πιπιλήσει το μυαλό με τα συν του προιόντος που προσπαθεί να σου πουλήσει.  Εσύ έχεις τις αμφιβολίες σου αλλά παρ'όλα αυτά το αγοράζεις επειδή ήταν γλυκιά και σου έδωσε όλο το χρόνο της.  Ε, είσαι αδιόρθωτος! Αυτή είναι η δουλειά της: να σου διαθέτει το χρόνο της. Δεν είσαι υποχρεωμένος να αγοράσεις επειδή η πωλήτρια είναι γλυκιά κι ευγενική.  Τα χρήματα που δίνεις, τα στερείς από κάποια άλλη ανάγκη σου.

- πρέπει να αγοράσεις όλα τα χρώματα ή όλες τις γεύσεις: γιατί;;; Δεν είναι συλλογή γραμματοσήμων, φίλε μου! Τι να τα κάνεις όλα αυτά τα μπλουζάκια στα χρώματα του ουράνιου τόξου; Ας κάνουν δύο ευρώ το καθένα! Σου πάνε όλα; Ταιριάζουν όλα με τα υπόλοιπα ρούχα σου; Και μη μου πεις ότι "θα δώσω το ένα στη μαμά μου και το άλλο στην αδερφή μου" γιατί μπορεί να κάνεις λάθος, να μην τους αρέσουν και να τα φορτωθούν.

- προσοχή με τις online αγορές. Κυνηγώντας τα δωρεάν μεταφορικά, καταλήγεις να πληρώνεις περισσότερα και να γεμίζεις προιόντα που δεν είχες σκοπό να αγοράσεις.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ, μας ζαλίζουν στην κυριολεξία και γεμίζουμε άχρηστα. Είμαι υπέρ του να ψωνίζουμε μόνο τα απαραίτητα και πάντα με λίστα, με εξαίρεση την περίπτωση που βρούμε προσφορές στα προιόντα που χρησιμοποιούμε... Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;