Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Καθαριότητα Ι


Ενα σπίτι πρέπει να είναι καθαρό... Πόσο καθαρό; Αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός να το προσδιορίσει. Το βασικό είναι να αισθάνεται κανείς άνετα μέσα στο σπίτι του και να μην απειλείται η υγεία του.


Σπάνια θα συναντήσει κανείς Πεντακάθαρα Σπίτια. Ευτυχώς γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν μας χρειάζονται! Εξυπνα καθαρισμένα σπίτια μάς χρειάζονται γιατί η ζωή έχει γίνει περίπλοκη και πόσo πια θα αντέξουμε!





Λοιπόν τα υπάρχοντα συστήματα καθαριότητας είναι τα παρακάτω. Διαλέξτε όποιο ταιριάζει στη ζωή σας και δώστε στη σκόνη να καταλάβει:

1. Σύστημα «Γενική Καθαριότητα δύο φορές το χρόνο»

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα διατηρείτε το σπίτι καθαρό με μια εβδομαδιαία επιδρομή καθαριότητας και στις δύσκολες δουλειές (πχ. Τοίχους, παντζούρια, ντουλάπια, ντουλάπες, αιρκοντίσιον, καλοριφέρ κλπ, κλπ, κλπ.) επιτίθεστε δύο φορές το χρόνο, συνήθως Χριστούγεννα και Πάσχα. Οποτε υπάρχει χρόνος ή παρουσιάζεται ανάγκη κάνετε τις ενδιάμεσες δουλειές.

2. Το σύστημα με τις ζώνες (με βάση την εβδομάδα)

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό διατηρείτε το σπίτι καθαρό με μια εβδομαδιαία επιδρομή καθαριότητας και για όλες τις υπόλοιπες δουλειές (που δεν είναι και λίγες) υπάρχει η εξής πρόβλεψη:
  • χωρίζετε το σπίτι σε ζώνες (πχ. 1η ζώνη:κουζίνα, 2η ζώνη: κρεββατοκάμαρες, 3η ζώνη: σαλόνι, 4η ζώνη: μπάνια & εξωτερικοί χώροι κ.ο.κ.),
  • αντιστοιχίζετε κάθε εβδομάδα του μήνα με μια συγκεκριμένη ζώνη (πχ. Την πρώτη εβδομάδα του μήνα βρισκόμαστα στην 1η ζώνη που είναι η κουζίνα, τη δεύτερη στις κρεββατοκάμαρες, την 3η στο σαλόνι και την 4η στα μπάνια, στη βεράντα ή στον κήπο κλπ)
  • εκτελείτε από Δευτέρα έως Παρασκευή καθημερινά μια εργασία που αφορά στη συγκεκριμένη ζώνη, δηλ. αν για παράδειγμα βρισκόμαστε στην 1η εβδομάδα του μήνα και στην 1η ζώνη, δηλ. έχουμε να ασχοληθούμε με την κουζίνα, τότε τη Δευτέρα για παράδειγμα κάνουμε επίθεση στον κάδο των σκουπιδιών, την Τρίτη στο ντουλάπι των πιάτων, την Τετάρτη στο ντουλάπι με τις προμήθειές μας κ.ο.κ. ώσπου να έρθει το Σάββατο και να ξεκουραστούμε...
Ουσιαστικά κάνουμε καθημερινά μια «μικρή» δουλειά στη συγκεκριμένη ζώνη, όποια θεωρούμε ό,τι χρειάζεται κατά προτεραιότητα ο χώρος μας. Η «μικρή» αυτή δουλειά πρέπει να γίνεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (ας πούμε 15 λεπτά).

3. Το σύστημα με τις ζώνες (με βάση την ημέρα)

Εδώ συμβαίνει ό,τι και στο δεύτερο σύστημα με τη διαφορά ότι οι ζώνες δεν αντιστοιχούν σε μια συγκεκριμένη εβδομάδα αλλά σε μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας. Για παράδειγμα τη Δευτέρα εκτελούνται εργασίες στην Κουζίνα, την Τρίτη στις κρεββατοκάμαρες, την Τετάρτη, στο σαλόνι, την Πέμπτη στα μπάνια και την Παρασκευή στους εξωτερικούς ή βοηθητικούς χώρους. Το Σάββατο και την Κυριακή: αγρανάπαυση...

4. Μικτό σύστημα

Εφαρμόζετε για ορισμένους μήνες το χρόνο το σύστημα των ζωνών που επιτρέπει ένα πιο πειθαρχημένο σύστημα καθαριότητας και για τους υπόλοιπους το σύστημα «Γεν. Καθαριότητα δύο φορές το χρόνο».

5. Σύστημα «έχω κυρήξει πόλεμο στη σκόνη και την ακαταστασίαι»

Οταν εντοπιστεί η σκόνη και η βρωμιά καθαρίζονται την ίδια στιγμή. Συστήνεται για νοικοκύρηδες παινεμένους και γενικά για όσους περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σπίτι. Είναι κουραστικό γιατί απαιτεί ετοιμότητα σε 24ωρη βάση αλλά εξασφαλίζει καθαριότητα εντατικής μονάδας. Μπορεί βέβαια να σε στείλει και στην εντατική μονάδα... Για μένα, δεν παίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάκι;