Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Γονείς, don't panick, ανοίγουν τα σχολεία!

Σεπτέμβρης εν όψει, τα σχολεία ανοίγουν και τα παιδιά μας έχουν την τιμητική τους (καλά, κάθε μέρα την έχουν αλλά ας προσποιηθούμε για λίγο ότι δεν είμαστε χαζομαμάδες και χαζομπαμπάδες...)
 
Σας δίνω παρακάτω τη δική μου to-do list με τα βήματα που θα ακολουθήσω για να οργανώσω τους 9 σχολικούς μήνες που ακολουθούν: 
 
- την παλιά τσάντα ή καινούρια; αν είναι σε καλή κατάσταση η παλιά, δεν βρίσκω το λόγο να πάμε σε καινούρια.  Ένα καλό πλύσιμο της παλιάς και έτοιμοι για νέες περιπέτειες!
 
 
γραφική ύλη: τσεκάρω τι πρέπει να αντικαταστήσουμε και τι μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το παιδί.  Φροντίζω να έχει απόθεμα γιατί τα μολύβια, οι γόμες και τα λοιπά μικροπραγματάκια που γεμίζουν τις κασετίνες χάνονται με μαγικό τρόπο 
 
 
Tip:  πάρτε έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο και ζωγραφίστε πάνω στα διάφορα είδη πχ. μια καρδούλα, ένα αστεράκι για να ξεχωρίζει το παιδί τα δικά του αντικείμενα και να μην τα χάνει
 
- το γραφείο και η καρέκλα:  επιβάλλεται deep cleaning!
 
 
- Βιβλία / Σχολικά βοηθήματα: κολλάμε ετικέτες σε όλα ανεξαιρέτως και ντύνουμε όσα έχουν λεπτό εξώφυλλο με πλαστικό αυτοκόλλητο.
 
 
Tip: μπορείτε να αγοράσετε πλαστικά καλύμματα σε διάφορα μεγέθη για να αποφύγετε τη φασαρία του αυτοκόλλητου.  Επίσης πολλά βιβλιοπωλεία ντύνουν τα βιβλία για λογαριασμό σας, πχ. Public (The Mall)

- Ρούχα / Παπούτσια: εδώ η εμπειρία μου λέει ότι συνήθως πετάμε/δίνουμε παρά κρατάμε.  Μπορεί να είναι νωρίς για την αγορά φθινοπωρινών ρούχων αλλά καλό είναι να κάνετε μια βόλτα στα μαγαζιά για να τσεκάρετε τιμές.


- Αθλητικές Δραστηριότητες:  σε συνεργασία με το παιδί επιλέγετε τη δραστηριότητα που του ταιριάζει και φροντίζετε να αγοράσετε τον ανάλογο εξοπλισμό.  Ένα έξτρα t-shirt ή σορτσάκι θα σας βγάλει πολλές φορές από τη δύσκολη θέση.
 
- Άλλες Δραστηριότητες (μουσική, χορός κλπ): ισχύουν τα παραπάνω με τη σημείωση να μην γεμίσετε όλα τα απογεύματα του παιδιού.  Κανονίστε χρόνο για παιχνίδι και συνάντηση με φίλους!!!

 
- Φροντιστήρια: είτε στο σπίτι είτε στο χώρο του φροντιστηρίου βρείτε τους κατάλληλους δασκάλους για τα παιδιά σας.  Ζητήστε συστάσεις ρωτώντας και ψάχνοντας και μην επιλέξετε το πιο κοντινό φροντιστήριο επειδή βολεύει εσάς αλλά το καλύτερο.
 
- Πρωτάκια: ίσως ο πιο γλυκός Σεπτέμβρης που θα ζήσει κάθε γονιός με το παιδί του.  Ντύστε το, στολίστε το, φωτογραφίστε το: οι στιγμές αυτές θα μείνουν για πάντα και λίγη υπερβολή δεν βλάπτει... 
 
- Στόχοι: συζητήστε με το παιδί σας τι του ζητείται να κάνει τη χρονιά που έρχεται και ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει, πως μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα και που πρέπει να απευθύνεται κάθε φορά.  Επίσης πως πρέπει να φροντίζει τώρα πια το ίδιο τον εαυτό του και πως να 
φέρεται στους άλλους. 
 
 
Week Organizer - κατασκευή της κόρης μου

 
- Ωράριο ύπνου: μια-δυο βδομάδες πριν την έναρξη των μαθημάτων πάμε για ύπνο πιο νωρίς για ξεκούραση και καλύτερες επιδόσεις

 
- Σχολικό κολατσιό: ο,τιδήποτε σπιτικό είναι καλό, έστω καλύτερο από αυτό του κυλικείου (φρούτα, λαχανικά σε στικς, ξηροί καρποί, τοστάκια, τυροπιτάκια, κέικ, χυμοί και νερό)

 
- Ιατρικές εξετάσεις: κλείστε έγκαιρα ραντεβού με τον παιδίατρο για τις εξετάσεις που απαιτεί το σχολείο και τσεκάρετε το βιβλιάριο του παιδιού μήπως του λείπει κάποιο εμβόλιο. 

 
- Παιδικό δωμάτιο: το παιδικό δωμάτιο χρειάζεται ανακαίνιση για να συμβαδίζει με τις αλλαγές που φέρνει κάθε ηλικία (βάψιμο, νέα έπιπλα,  καινούριο φωτιστικό κλπ)

 
Καλή αρχή και πολλά κουράγια σε γονείς και παιδιά!!!!

6 σχόλια:

Σχολιάκι;