Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτη φορά σε ξένο σπίτι!



openheartopenhome.com

Πρώτη γνωριμία: σε καλούν στο σπιτικό τους, ανοίγουν την εξώπορτα κι εσύ μόνος ή με την οικογένεια βρίσκεσαι σε ένα καινούριο περιβάλλον. Να τι πρέπει να έχεις στο μυαλό σου:

- Μην αργοπορήσεις, κι αν αργοπορήσεις, ειδοποίησε όσο το δυνατόν νωρίτερα.  Ο οικοδεσπότης κάνει τις ετοιμασίες του γύρω από την ώρα που έχει οριστεί η συνάντηση.  Κι εσύ θα φας τη σούπα κρύα κι εκείνου θα του πέσουν τα μούτρα.

- Ντύσου λίγο καλύτερα απ' ότι νομίζεις ότι απαιτεί το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο δείχνεις ότι σέβεσαι και εκτιμάς τον άνθρωπο που σε καλεί.  Την επόμενη (αν υπάρξει επόμενη φορά) θα ντυθείς πιο άνετα έχοντας περισσότερες πληροφορίες για τον άνθρωπο που σε καλεί.

- Συμμορφώσου με τις απαιτήσεις του χώρου και του οικοδεσπότη.  Αν σου ζητήσει να βγάλεις τα παπούτσια (πχ. λόγω θρησκείας ή επειδή έχει μωρό στο σπίτι), καν' το χωρίς να ξινίσεις τα μούτρα.  Καλό θα ήταν βέβαια να σε έχει ενημερώσει από πριν, αλλά γνώριζε τουλάχιστον ότι σε σπίτι με μωρό είναι πολύ συχνό φαινόμενο.  

Τώρα αν ο άλλος είναι μανιαμούνιας κι έχει ένα σπίτι καθαρό σαν εκκλησία και σε βάλει να πατήσεις πάνω σε δύο ξεσκονόπανα για να περπατήσεις πάνω στο παρκέ (μου έχει τύχει!!!), τότε ζήτα ένα νωπό πανί για να καθαρίσεις τα παπούτσια σου πριν μπεις μέσα και (γνώμη μου) μην ενδώσεις περαιτέρω... 

- Δώρο: αν γνωρίζεις πως ο οικοδεσπότης είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από εσένα, δεν χρειάζεται να του αγοράσεις το σούπερ-ντούπερ ακριβό και περισπούδαστο δώρο.  Προσφέρουμε ό,τι μας επιτρέπει το πορτοφόλι μας κι αν ο άλλος δεν είναι σε θέση να το καταλάβει και προσβάλλεται, τόσο το χειρότερο για εκείνον.

- Πες μια καλή κουβέντα για το σπίτι ή για τον ίδιο τον οικοδεσπότη ή για το φαγητό. Ακόμα κι αν βρίσκεις την αισθητική γύρω σου στα όρια της κακογουστιάς, κάτι θα υπάρχει θετικό τριγύρω που θα σπάσει τον πάγο και θα ανοίξει θέμα συζήτησης. Ο καθένας από μας θεωρεί το σπίτι του το κάστρο του με όσες ατέλειες έχει και αντλεί περηφάνεια από ένα θετικό σχόλιο.

Μην αρχίσεις να ρωτάς από την πρώτη συνάντηση τα περίεργα τύπου:

"είναι δικό σας το σπίτι ή είναι με ενοίκιο;" δεν είσαι εφοριακός, επισκέπτης είσαι.  Ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου έχει μεγαλύτερη σημασία.

"μπορώ να ρίξω μια ματιά στους χώρους;" γιατί; πιστεύεις ότι θα βρεις στην αποθήκη τη γιαγιά σκελετωμένη; 

"πόσα βγάζεις το μήνα;" να τος πάλι ο εφοριακός!

"τι ψηφίζεις;" η περιέργεια θα σε φάει!

"αχ, καλέ, τι είναι αυτό;" το "αυτό" μπορεί να είναι η βαλσαμωμένη γάτα που υπεραγαπούσε ο οικοδεσπότης. Κράτα την ψυχραιμία σου! Οι παρατηρήσεις και το θάψιμο γίνονται κατά την επιστροφή στο σπίτι.

"σπαράγγια; μισώ τα σπαράγγια!" ασχολίαστο...

Μην δίνεις συμβουλές για τον τρόπο οργάνωσης του σπιτιού του οικοδεσπότη σου. Επίσης καμία συμβουλή για τον τρόπο που μεγαλώνει τα παιδιά του ή που εκπαιδεύει το σκύλο του, που φέρεται στη γυναίκα του κλπ. Σκέψου ότι πάντα στο τέλος της βραδιάς υπάρχει η έξοδος του σπιτιού.
revivinghomemaking.blogspot.com
Γενικά, έχε στο μυαλό σου ότι αυτός που σου ανοίγει το σπίτι του, σου ανοίγει ένα κομμάτι της ζωής του κι αυτό στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάκι;