Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Προμήθειες για το χειμώνα!

Photo aegeannews.gr

Ζούμε σε ένα τόπο που μετά τη βροχή βγαίνει ο ήλιος, που ο ουρανός είναι κάθε μέρα με μια σκούπα στο χέρι και σπρώχνει τα σύννεφα που του χαλούν τη μόστρα... Κι έτσι όπως είμαστε καλομαθημένοι στη ζέστη, ο χειμώνας μοιάζει πάντα με τον απρόσκλητο επισκέπτη: δεν έχουμε μάθει να τον περιμένουμε κι ας ξέρουμε πως κάποια στιγμή θα έρθει! Φέτος ας προετοιμαστούμε καλύτερα για να μην τρέχουμε μες στη βροχή στα ΑΤΜ και τα σούπερ-μάρκετ.  


Τι μπορούμε λοιπόν να στοκάρουμε στα ντουλάπια μας:

- ζυμαρικά - όσπρια - ρύζι
- λάδι, ξύδι
- αλεύρι
- ζάχαρη, μέλι
- γάλα εβαπορέ
- χυμό ντομάτας
- κονσέρβες (μανιτάρια, καλαμπόκι, αρακά, φασόλια)
- καφέ 
- αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, άνηθο κλπ)
- αλάτι - πιπέρι
- χαρτικά (χαρτί τουαλέτας, χαρτί κουζίνας κλπ)

Τι μπορούμε να στοκάρουμε στον καταψύκτη μας:

- κατεψυγμένα λαχανικά *
- κρεατικά
- πελτέ**
- ψωμί - ζυμωτά

Όταν βλέπετε κάποιο απ'τα παραπάνω είδη σε προσφορά (ελέγξτε αν πραγματικά αξίζει), αγοράστε σε μεγαλύτερες ποσότητες. 

Επίσης ενημερωθείτε για τις προσφορές ειδών χωρίς μεσάζοντα που οργανώνονται από τοπικούς φορείς (πχ. Δήμους).  Άσχημα είναι να προαγοράσετε το λάδι της χρονιάς σε συμφέρουσα τιμή;

Σημειώσεις:

* Μπορείτε να ετοιμάσετε τα δικά σας κατεψυγμένα λαχανικά με τη διαδικασία του μπλανσαρίσματος: πλένετε και τεμαχίζετε τα λαχανικά σας, τα ζεματάτε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό, τα βγάζετε και τα τοποθετείτε σε κρύο νερό και αφού τα  στραγγίξετε, τα τοποθετείτε σε σακούλα τροφίμων και κατευθείαν μέσα στην κατάψυξη.  Προσοχή μην προσθέσετε αλάτι και μπαχαρικά. Θα αλλοιωθεί η γεύση τους.
Ακατάλληλα για κατάψυξη: μαρούλια, ραπανάκια, σταφύλια, μήλα ολόκληρα και αχλάδια, παχύ κρέας

** Ο πελτές χαλάει γρήγορα όταν ανοίξουμε τη συσκευασία του.  Η λύση είναι να τον μεταφέρουμε σε παγοθήκες και να τον τοποθετήσουμε στον καταψύκτη.  Κάθε φορά που χρειαζόμαστε μια ποσότητα, αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι έναν κύβο και τον προσθέτουμε στο φαγητό που ετοιμάζουμε.

Κι αν τα δικά μας ντουλάπια και ψυγεία είναι γεμάτα, ας αφήσουμε στα ειδικά καλάθια των σούπερ-μάρκετ κάποια απ'τα παραπάνω καλούδια για να γεμίσουμε τα ντουλάπια του διπλανού μας που τυχόν τα στερείται.
Καλό Χειμώνα να 'χουμε!

5 σχόλια:

  1. Καλό μήνα και όμορφη εβδομάδα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκιο έχεις, μια προετοιμασία πρέπει να την κάνουμε! Σαν τα μυρμηγκάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σου προσθεσω κατι για τον πελτε; Το καλοκαιρι εκανα ενα πειραμα. Ελιωσα στο μπλεντερ τοματα, την εβαλα σε βαζακι και εβαλα λιγο λαδι απανω. Μετα κατευθειαν καταψυξη.Εκανα κατι σαλτσες χωρις καθολου κοπο!Χωρις να τις κανω πελτε αυτη τη φορα!Φιλακια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάκι;